20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Delfin je moje ime” otvorena u Akvarijumu Boka

Foto IBM

U  Akvarijumu Boka otvorena je izložba „Delfin je moje ime“, u zajedničkoj organizaciji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, a uz pomoć i podršku Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis iz Nikšića.

Na izložbi su govorili dr Milica Mandić zamjenica direktora Instituta za biologiju mora UCG i dr Natalija Čađenović direktorica Prirodnjačkog muzeja Podgorica.

“Istraživanje delfina koje Institut za biologiju mora sprovodi kroz svoje aktivnosti vrlo značajno. Sve vrste delfina su zaštićene u Crnoj Gori i danas u ime Instituta za biologiju mora i Akvarijuma Boka želimo ovom izložbom da apelujemo na naše posjetioce, djecu turiste da svoje aktivnosti i ponašanje i na obali i u moru više usklade sa prirodom i da gledajući očima delfina koristeći postavku shvate da smo mi trenutni posjetioci plavim dubinama i da utičemo na njihovo prirodno okruženje”, rekla je dr Mandić na otvaranju izložbe.

Foto IBM

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Čađenović navela je da nije slučajno da baš danas na Svjetski dan zaštite životne sredine koji se prvi put počeo obilježavati 1974. godine želimo da izložbom “Delfin je moje ime” skrenemo pažnju kako ljudske aktivnosti ugrožavaju morske sisare, kitove i delfine kako u svjetskim morima, tako i u Jadranu.

“Ovo je prva izložba rađena u koorganizaciji sa inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis zahvaljujući kojima smo uspjeli da pripremimo prirodnjačku izložbu uz primjenu savremenih digitalnih tehnologija”, kazala je dr Čađenović i pozvala prisutne da se upoznaju kroz izložbu sa zanimljivim činjenicama o delfinima kao i da isprobaju pomoću virtuelne realnosti kako je roniti kao delfin.

Foto IBM

Kroz izložbu, posjetioci Akvarijuma moći će vidjeti model odraslog delfina i mladunca u prirodnoj veličini, upoznati se sa bioloijom i taksonomijom kitova i delfina preko interaktivnog multuimedijalnog kioska, saznati informacije o delfinima preko edukativnih panela postavljenih kroz Akvarijum, te virtuelno zaroniti u morske dubine pomoću naočala za virtuelnu stvarnost.

Izložba je originalno realizovana kroz projekat IPA CBC Italija-Albanija Crna Gora „BioTours“, a najprije je postavljena u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore u Podgorici, gdje se mogla pogledati do polovine maja ove godine.

Najčitanije