8 C
Kotor

Slušaj online radio

Novo izvještaj Britanaca: Ruski napad na Bahmut gubi zamah

Bahmut, 27.2.2023.
Foto: Alex Babenko / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping s ruskim kolegom Vladimirom Putinom potvrdio je prijateljstvo dviju zemalja ali bez znakova diplomatskog napretka u vezi s Ukrajinom. U Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već dugo čeka na razgovar s kineskim kolegom i to telefonom. Ukrajinska vojska već se neko vrijeme priprema za najavljenu protuofenzivu, a najnovije izvještaji objavili su britanski obavještajci.

Ruski napad na Bahmut gubi zamah

Ukrajinske snage pokrenule su protunapad zapadno od Bahmuta, kako bi ublažile pritisak na ugroženu rutu opskrbe, objavilo je u svom najnovijem obavještajnom izvješću Britansko ministarstvo obrane. Dodaju kako im prijeti opasnost od ruskih napada sa sjevera i juga.

Međutim, postoji realna mogućnost da ruski napad na grad gubi zamah, djelomično zato što su neke ruske jedinice prebačene u druge sektore.

Zelenski čeka na razgovor s kineskim kolegom

U Kijevu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već dugo čeka na razgovor s kineskim kolegom i to telefonom. I on želi zadržati Peking kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika. Odgurne li ga, riskira i Xijeovo odobrenje velikog izvoza oružja Rusiji. Također, kineski duboki džepovi vjerojatno će igrati ulogu u pomaganju ukrajinske obnove od ratnih razaranja.

Tokom posjeta Rusiji predsjednici Xi Jinping i Vladimir Putin potvrdili su prijateljstvo dviju zemalja. Poslane su zajedničke kritike Zapadu, ali bez znakova diplomatskog napretka u vezi s Ukrajinom. Čini se da je sve manje dogovora o tome što će biti sljedeći korak za pekinški “mirovni plan” iako je Xi implicirao da bi neslaganja između Pekinga i Moskve mogla postojati.

– Vjerujemo da su mnoge točke kineskog mirovnog plana usklađene s ruskim pristupima i da bi mogle biti osnova za mirno rješenje, kada Zapad i Kijev budu spremni za to. Međutim, još ne vidimo takvu spremnost s njihove strane, kazao je Xi.

Egzodus zapadnih brendova iz Rusije blagodat su za kinesku industriju. Nakon zapadne zabrane uvoza energije, Peking je postao glavni kupac ruske nafte i plina i to po velikim sniženjima. Dvojica predsjednika potpisali su dva nova velika ekonomska sporazuma.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije