7 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO Feral: Inicirali “Srdeladu” za nematerijalno kulturno dobro

Srdelada 2023.

NVO Feral postoji od 2016. godine i od početka smo posvećeni njegovanju nematerijalne kulturne baštine i očuvanja kulturološkog sjećanja Budve. Do sada smo uspješno dugoročno posvećeni organizaciji dviije manifestacije: Srdelada od 2017. godine i Dani Mima Mitrovića od 2016. godine.

Šesto izdanje mediteranskog dogadjaja Srdelada je održano u nedelju, u kafeu Mozart ispred Starog grada, u organizaciji NVO Feral. Ovogodišnje izdanje je imalo poseban povod, i proslavljeno je usvajanje incijative da lov, soljenje i priprema jela od Srdele postane nematerijalno kulturno dobro.

Sardela

Inicijativu  je podnio NVO Feral uz svesrdnu pomoć budvanskih porodica Antonjoli, Mitrović, Dragičević, Fabris; porodica iz Pržna – Zaga i Željka Mitrovića, Buća i Mime Mitrović, Jovana Pake Kentere iz Svetog Stefana i porodica iz Boke. Inicijativu je usvojila Uprava za zaštitu kulturnih dobara pri Ministratvu kulture Crne Gore.

Srdelada 2023.

Program je počeo u nastupom Kulturnog centra Stara Budva, čiji su igrači izveli igre iz Crne Gore i Boke. Nakon toga je nastupila klapa Assa Voce iz Podgorice koja je mediteranskim notama uljepšala dogadjaj.

Mještani i gosti su uživali u kulturno-umjetničkom programu i specijalitetima od srdele – savutetu, brodetu, fritto srdalama i pici od srdele. Na dogadjaju su se pojavili i maskirani Feštadjuni koji su posebno razveselili najmljadje goste.

Srdelada 2023.

Zahvaljujemo svima koji su omogucili realizaciju ovogodisnjeg izdanja Srdelade – Turistickoj oprganizaciji Budve, nasim ovogodisnjim domacinima – kafe-poslasticarnici Mocart i porodici Vučkovic, Akademiji znanja, Morskom dobru, agenciji Unibrend i Vuku Lončarevicu, agenciji Talas M, NVO Feštadjuni, kompanijama Rokler i  Sunraf, Marku Simovicu iz Arilja, hotelu Majestic i porodici Ivanović, Pudži, Duletu Vučićeviću, Ivu Baku, Jeleni Papović i Mašanu Ivanoviću.

/NVO Feral/

Najčitanije