19 C
Kotor

Slušaj online radio

NYK započinje prvo svjetsko istraživanje mikroplastike u oceanima na svijetu

Plastika, otpad

Japanski Nippon Yusen Kaisha (NYK) potpisao je memorandum s tehnološkim institutom Chiba (CIT) kako bi se brod koristio za prikupljanje i analizu mikroplastike u oceanima širom svijeta. Ovo je prva svjetska inicijativa između tvrtke i istraživačkog instituta za provođenje istraživanja mikroplastike.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, čak 8 milijuna tona plastike baca se u svjetske oceane svake godine, a nastavi li se ova situacija, predviđa se da će ukupna masa morskog plastičnog otpada do 2050. godine premašiti ukupni broj morskih organizama.

Plastika često nije biorazgradiva i može postojati u oceanu stotinu i više godina. Izložena UV zračenju i valovima, plastika se može razgraditi u mikroplastiku, sitne plastične čestice promjera do 5 mm.

NYK će prikupljati mikroplastiku tijekom plovidbe koristeći flotu od oko 750 plovila koja su u radu. Cilj im je analizirati uzorke i stvoriti svjetsku kartu plastičnog otpada koja prikazuje veličinu, distribuciju, koncentraciju i starost mikroplastike.

NYK i CIT započeli su ispitivanja ovog mjeseca pomoću tri prijevoznika. Nakon uspostave metode uzorkovanja, stvorit će se svjetska mikroplastična karta prikupljanjem velikih podataka mikroplastike povezanih s podacima o uzorkovanju poput datuma i vremena, lokacije i meteoroloških podataka.

NYK je također otkrio kako razmišlja o komercijalizaciji rješenja poput mikroplastičnog sakupljača otpada s autonomnom navigacijskom tehnologijom pomoću IoT-a.

Najčitanije