20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Obeležena 31. godišnjica smrti Srđana Aleksića

Obilježena godišnjica smrti Srđana Aleksića – foto www.padrino.ba

U Trebinju je 27. januara obeležena 31. godišnjica smrti Srđana Aleksića.

Rade Aleksić, Srđanov otac, sa nekoliko prijatelja i predstavnikom Gradske uprave Trebinje, položio je cveće na Srđanov nadgrobni spomenik.

Srđan Aleksić preminuo je nakon što su ga tokom rata u Bosni i Hercegovini u centru grada pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) zbog toga što je branio muslimanskog sugrađanina Alena Glavovića.

Rade Aleksić rekao je prilikom odavanja pošte u subotu da je pre mesec dana umro jedan od učesnika u prebijanju Srđana.

“Pitaju me da li mi je milo. Pa, zamislite, takvo pitanje, zamislite dokle smo dogurali. Nije mi milo, ja žalim toga čoveka. Ja ne osuđujem njega, osuđujem one koji su stvorili takve uslove da ginu mladići kao što je Srđan i hiljade i hiljade takvih Srđana”, rekao je Rade Aleksić.

Srđan Aleksić je 21. januara 1993. godine video da u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice, pripadnici VRS tuku Bošnjaka iz Trebinja Alena Glavovića.

Prišao im je i rekao da ga ostave na miru, vojnici su ga pretukli na smrt. Pao je u komu iz koje se nije probudio. Preminuo je šest dana kasnije.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, dok brojne ulice i trgovi u zemljama bivše Jugoslavije nose njegovo ime.

Helsinški parlament građana Banjaluke, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, portal Lupiga iz Zagreba, Institut za medije Crne Gore i Mreža mira iz BiH ustanovili su regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”.

Po motivima života Srđana Aleksića, Radio-televizja Srbije (RTS) snimila je dokumentarni film “Srđo”, a reditelj Srdan Golubović igrani film “Krugovi”.

Najčitanije