21 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen Dan borca: Čuvanjem uspomene na heroje naše prošlosti održavamo iskru slobode u nama

Obilježen Dan borca

Delegacija Opštine Herceg Novi, predstavnici MZ Sutorina kao i boračkih organizacija OBNOR-a 1941 – 1945 Herceg Novog, Kotora i Tivta položili su cvijeće na Spomenik palim borcima u Sutorini i time tradicionalno obilježili Dan borca. Uz intoniranje jugoslovenske i crnogorske himne, delegacije, generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović i mještani su minutom ćutanja odali počast svim borcima koji su dali život za slobodu.

Sloboda je uvijek bila jedan od najvećih ideala našeg naroda što potvrđuju mnoga istorijska svjedočenja koja se nalaze u knjigama, usmenom predanju ili na spomenicima, kazao je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i dodao da su upravo danas na mjestu koje odaje počast junacima, herojima koji su kroz istoriju za ideal slobode platili najveću cijenu i položili svoje živote.

„U okviru ovog spomen parka u Sutorini nalazi se spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su savladali Napoleonovu vojsku, bista vođe Hercegovačkog ustanka vojvode Luke Vukalovića, spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu. Ovi spomenici stoje kao vječna poruka da borba za slobodu nije izbor, već obaveza! Čuvanjem sjećanja na sve one koji su kroz vjekove branili naš kraj, mi čuvamo ideal slobode u našim srcima i prenosimo ga generacijama koje dolaze. Čuvanjem sjećanja na ove junake, mi održavamo i zavjet koji su nam svojom žrtvom dali, a to je da njihovim putem nastavimo, da se za opšte dobro borimo, da nikada ne posustajemo“, kazao je potpredsjednik Konjević.

Obilježen Dan borca

Istakao je da se danas sloboda ugrožava na razne načine, ali je sasvim sigurno da je čuvamo njegujući uspomene na borce i njihovu žrtvu.

„Vremena su kao i uvijek čudna i konfuzna, i mnogima od nas nije jasno kako slobodu odbraniti. Ipak jedno jeste jasno! Čuvanjem uspomene na heroje naše prošlosti i polaganjem cvijeta na njihove grobove i spomenike, održavamo i iskru slobode u nama, a sve one koji nam slobodu pokušaju ugroziti podsjećamo da se ta iskra može pretvoriti u plamen koji će ih surovo progutati“, kazao je potpredsjednik Konjević.

Spomenik je podignut 1982. godine kada je tadašnja generacija učenika škole u Sutorini, želeći da da svoj doprinos sjećanju na one koji su dali živote za bolju budućnost, sakupljala oblutke i donosila da se ugrade u buduće spomen obilježje, prisjeća se predsjednik MZ Sutorina Boro Lučić, tada učenik drugog razreda osnovne škole.

Obilježen Dan borca

„Tada, nažalost nismo znali da će jedan od mojih drugova koji je sa nama skupljao te oblutke, osamnaest godina kasnije položiti svoj život za iste ideale za koje su položili i borci u Drugom svjetskom ratu. Potom je došlo vrijeme da se vratimo u daleku prošlost i podignemo spomen ploče za sve Sutorane, mještane i građane koji su dali svoje živote kroz istoriju, a istorija nas uči da se ona ponavlja i da će uvijek biti potrebno biti spreman dati žrtve za slobodu koja je stalno na udaro nekoga ili nečega. Zato ovdje nije toliko potrebno držati govore nego je najpotrebnije doći i pogledati koliko je ljudi dalo živote i sa kojim okupatorima smo se borili“, kazao je Lučić.

Lučić je istakao da spomenik u Sutorini mora biti putokaz mladim ljudima i mjesto stalnog okupljanja gdje će se živjeti duhom svih onih koji su poginuli za slobodu, ali i izrazio nadu da će vladati mir te da neće biti potrebe da se postavljaju nove spomen ploče.

Dan borca se oduvijek obilježava u Sutorini i doživljava kao dan patriotizma, dan otpora prema okupaciji i dan koji simboliše slobodarski duh naroda ovih krajeva, kazao je u ime hercegnovskog OBNOR-a 1941 – 1945 Vladimir Mračević.

Obilježen Dan borca

„Naše prisustvo ovdje je dokaz da se ne odričemo naše prošlosti i da smo odlučni da kroz obilježavanje ovog datuma novim generacijama ukažemo na svijetle stranice naše istorije. Na jednom mjestu čuva se uspomena na više generacija Sutorana koji su dali svoje živote u raznim ratovima, a svima njima je zajedničko da su ih dali na braniku svoje rodne grude. Zato danas mlađe generacije ove aktivnosti treba da vide kao nastavak i sastavni dio najsvijetlije revolucionarne tradicije ovih prostora, od slavnih ustanaka Prvog svjetskog rata, preko NOB-a, pa sve do današnjih dana“, kazao je Mračević.

Najčitanije