16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen jubilej – 140 godina od osnivanja prve škole u Bijelskim Kruševicama

Na Bijelskim Kruševicima u petak je održana Akademija posvećena jubileju – 140 godina od osnivanja prve škole u tom mjestu i sjećanju na njenog osnivača, učitelja i jereja Sava Bijelića.

Prisutnima su se obratili predsjednik NVO „Velika Bokeška fešta“ Nikola Svilanović, direktorica OŠ „Orjenski bataljon“ Jarmila Radović, autorka knjige o Morinjskoj školi i pedagoškinja u OŠ „Dašo Pavičić“ Nedjeljka Stojanović Stanojlović, kao i potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Svilanović je podsjetio da je za vrijeme svih godina rada škole i odjeljenja u Bijelskim Kruševicima i Matovićima, kroz učeničke klupe prošlo preko 2500 đaka, a radilo 18 učitelja.  Zahvalio Mjesnima zajednicama Kamenari i Bijela, Udruženju žena “Riza” iz Bijele, NVO “Ruža vjetrova – Bijela”, Maslinarskom društvu Boka, prisutnim članovima mjesnih zajednica i predstavnicima lokalne uprave, kao i svim pojedincima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije.

Bijelske Kruševice – 140 godina od osnivanja prve škole

Potpredsjednica Đurović je pozdravila sve Bijeljane, Novljane i goste, u ime Opštine Herceg Novi i predsjednika Stevana Katića, koji zbog zbog učešća na Molitvenom doručku u Vašingtonu nije bio u mogućnosti da prisustvuje Akademiji.

-Veliki broj djece i odraslih danas ovdje upravo pokazuje kolika je snaga i povezanost nas sa svojom tradicijom i korijenima, da dolazimo i obilazimo ne samo naše crkve i groblja, već i sve kulturno istorijske spomenike. Upravo takav je i objekat ovdje, gdje je nekada bila škola. Bijelske Kruševice itekako poštuju istoriju i tradiciju, a imaju čime i da se ponose. Jedno od najstarih sela hercegnovskog zaleđa, jedno od sela koje može da se pohvali sa najdugovječnijom populacijom, velikim brojem solunaca-boraca, a takođe i jedan od rimokatoličkih poglavara je bio porijeklom iz Bijelskih Kruševica (Papa Sikst V), kazala je Đurović i poručila da je ovo pravi put kako sačuvati tradicionalne vrijednosti i prenijeti ih na buduće naraštaje.

Bijelske Kruševice – Panorama zaliv Boke

Prisutnima su se potom obratile Stojanović Stanojlović  i Radović, koje su govorile o istorijatu škole i generacijama koje su je pohađale. Uslijedio je i obilazak, oko 70 đaka OŠ “Orjenski bataljon” i “Dašo Pavičić”, sa nastavnicima i mještanima obišlo je prostorije područnog odjeljenja i Lovačkog doma u zaseoku Matovići, gdje je nastupilo i Pjevačko društvo Grbalj. Uslijedila je rezidba i obilazak starih maslinjaka, a posađene su i  nove masline, kao posveta znamenitim Kručevičanima, prvom učitelju i solunskim borcima kojih je bilo šest iz ovog mjesta.

Otvoren je i dio markirane pješačke staze, koja vodi od Bijele preko Zlokovića do Bijelskih Kruševica.

Najčitanije