17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježena obljetnica atomskog napada na Hirošimu

Obilježena obljetnica atomskog napada na Hirošimu
Obilježena obljetnica atomskog napada na Hirošimu – Foto: KYODO / Reuters

Hirošima je obilježila 79. godišnjicu otkad su na taj grad SAD bacile atomsku bombu, a njezin je gradonačelnik pozvao ljude da se ujedine u poticanju svjetskih čelnika da odustanu od nuklearnog oružja dok bjesne globalni sukobi, ruska invaziju na Ukrajinu i rat Izraela i Hamasa na Bliskom istoku.

U Deklaraciji za mir, pročitanoj tijekom godišnje ceremonije u Memorijalnom parku mira, gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui rekao je kako se čini da takve globalne tragedije kao što je bacanje atomske bombe na njegov grad “produbljuju nepovjerenje i strah među narodima, jačajući javnu pretpostavku da se, kako bismo riješili međunarodne probleme, moramo osloniti na vojnu silu koju bismo trebali odbaciti.”

– Kreatori politika mogu prevladati čak i kritične situacije odlučnim zalaganjem za dijalog, rekao je gradonačelnik, kako su javili japanski mediji. Istaknuo je da je hladni rat priveden kraju dijalogom između Mihaila Gorbačova, posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza, i tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana. Premijer Fumio Kishida upozorio je u svom govoru na ceremoniji da je zamah kojim se išlo prema svijetu bez nuklearnog oružja na rubu preokreta, prvi put od vrhunca Hladnog rata.

– Naša je dužnost kao jedine zemlje koja je iskusila upotrebu nuklearnog oružja u ratu da stalno radimo na ostvarenju svijeta bez nuklearnog oružja, rekao je. Minuta šutnje održana je u 8,15 po lokalnom vremenu, u isto vrijeme kada je nuklearna bomba ispuštena iz američkog bombardera Enola Gay 6. kolovoza 1945., ubivši 140.000 ljudi u Hirošimi.

Na ceremoniji je bilo oko 50.000 ljudi, uključivo predstavnike iz 109 država i EU-a, u vrijeme kada Rusija ponavlja nuklearne prijetnje, a rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze prijeti da će se preliti u širi konflikt.Druga bomba bačena je tri dana kasnije na Nagasaki kada je poginulo 70.000 ljudi. Japan se predao 15. kolovoza.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije