25 C
Kotor

Slušaj online radio

Gondola mira i ljubavi i ove godine će zaploviti u Risnu

Gondola ljubavi

U Risnu, na plažnom baru Smokvica u utorak 6. avgusta sa početkom u 18 i 30, u znak sjećanja na stradale u Hirošimi 1945. godine, biće priređen program „Gondola mira”.

U okviru programa biće prikazana dokumentarna izložba „Park mira”, porinuti „Gondola ljubavi i mira”, a u muzičkom segmentu nastupiće duo „Kapetani”.

Inicijataor je kapetan Mihailo Ognjenović iz Risna, a pokrovitelj Turistička organizacija Kotor.

Gondola ljubavi i mira 2019.

Podsjetimo, kapetan Mihailo Ognjenović je bio među prvim Jugoslovenima koji je 1965. godine, zajedno sa posadom broda “Trebinje” kročio na tlo razorenog grada. Kako je kazao te slike strahote Hirošime (bombardovane 6.avgusta 1945.god) i danas se vrte u njegovoj glavi.

„Krenuli smo iz Rijeke preko Trsta, Venecije i Portsaida, Portusadana… Kada smo stigli u Japan, Hirošima je bila četvrta luka i kao posada broda smatrali smo da kao i svaku drugu luku sa bogatom istorijom, treba da posjetimo. Na brodu je bilo 42 člana posade i 12 putnika. Dolaskom u Hirošimu organizovali smo se da u grupama posjetimo Park mira. Problemi koji su dalje nastali odnose se na to da u Hirošimi nismo mogli platiti usluge taksi prevoza američkim dolarima već isključivo japanskim jenima. Dalje kada smo stigi u memorijalni park nismo bili srdačno primjeni jer su mislili da smo Amerikanci a tek kad smo uz pomoć agenta objasnili da dolazimo iz Jugoslavije srdačno smo primljeni…”, prisjeća se Ognjenović.

Kako kaže, scene su se duboko urezale u njegovo sjećanje, a susrete sa Hirošimom ovjekovječio je i u jednom segmentu knjige “Morski dnevnik” u kojem je sabrao impresije sa morskih putovanja po cijelom svijetu.

Prije nekoliko godina Ognjenović je na godišnjicu bombardovanja, paljenjem svijeća na Gospi od Škrpjela u Perastu, odao poštu žrtvama nuklearnog rata, što su slučajno zabilježili putnici sa kruzera koji su prolazili Bokom, o čemu su obavijestili zvaničnike u Japana, da bi ga kasnije kontaktirali predstavnici ambasade iz Beograda, razgovarali sa njim i izrazili zahvalnost.

Izvor:M. M.

Najčitanije