15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Obilježeno „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Krajem prošle sedmice Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport je zajedno sa članicama Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti dr Stefom Glušac i Mirtom Gržanić, i u saradnji sa JZU Dom zdravlja Herceg Novi, organizovao predavanje na temu „Zdravi stilovi života“, u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Predavanje je vodila dr Glušac, epidemiološkinja iz Centra za prevenciju pri DZ Herceg Novi, a održano je za učenike/ce IX razreda OŠ „ Orjenski bataljon“ u Bijeloj.

U ime Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi prisutnima se obratila samostalna savjetnica za ljudska prava Branka Grubor Božović, predstavljajući dosadašnje aktivnosti na ovom polju.

Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport u okviru svojih nadležnosti redovno obilježava kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nasilja nad ženama“ počev od 2007. godine. Prošle godine organizovana je debata sa debatnim klubom SMŠ „ Ivan Goran Kovačić“,  uz prisustvo tridesetak učenika/ca.

-Ovo predavanje o nasilju je jedan od strateških ciljeva našeg Lokalnog plana za postizanje rodne ravnopravnosti, odnosno, kako sprovesti aktivnosti u obrazovnim institucijama kojima se promoviše rodna ravnopravnost. Društvo može napredovati samo ako se žene i muškarci, djevojčice i dječaci, tretiraju ravnopravno i uz međusobno uvažavanje, poručila je Grubor Božović.

Zdravi stilovi života uveliko utiču na očuvanje i zaštitu zdravlja mladih , odnosno umanjenja rizika za nastanak brojnih bolesti. Cilj predavanja je bio ukazati i na važnost promocije zdravih stilova života kao regularnog načina življenja i zdravijeg odrastanja mladih generacija.

Najčitanije