23 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 29 godina od deportacije bosansko hercegovačkih izbjeglica iz Herceg Novog

Foto S.K.

Ispred zgrade hercegnovskog Centra bezbjednosti danas je obilježeno 29 godina od zločina deportacije  bosansko-hercegovačkih izbjeglica, koji su nezakonito uhapšeni i kao taoci  izručeni vojsci Republike Srpske. Organizatori memorijalnog okupljanja -NVO Akcija za ljudska prava, CGO i Anima ponovo su zatražili od nadležnih da utvrde krivičnu odgovornost i omoguće podizanje spomen obilježja.

“Prošlo je 29 godina od 25. I 27.  maja  1992.godine kada je crnogorska policija uhapsila ,a potom isporučila kao taoce najmanje 66 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine , koji su spas od rata potražili na crnogorskom primorju.Samo 12  ih je preživjelo, a nekima još uvijek nijesu pronadjeni posmrtni ostaci.podsetila je direktorica Akcije za ljudsjka prava Tea Gorjanc Prelević.

Ona jer ustvrdila da su žrtve  nesporne, jer je  država Crna Gora  nakon sudjenja porodicama žrtava na osnovu poravnanja isplatila naknadu odštetu ,ali pod političkim pritisdkom crnogorsko parvosuđe nije smoglo snage da utvrdi da se radilo o ratnom zločinu.

Foto S.K.

Sada se očekuje odluka evropskog suda za ljudska prava,na predstavku koju su podnijele porodice. Sin žrtve  Omera Bajrovića,Alen ogorčen je na državnu i lokalnu vlast, tužilaštvo i sudove, ali  Evropsku Uniju koja nije dovoljno uradila na zaštiti ljudskih prava

“Najveća mi je želja da pronađem posmrtne ostatke oca kako bih ga dostojno sahranio”, kaže Alen.

Jedan od preživjelih , gradjanin Plava i Herceg Novog Emil Redžematović zauvijek pamti  šest  sati provedenih u Centru Bezbjednosti Herceg  Novi 25.maja 1992.godine. Spasio ga je zaposleni na portdirnici hercegnovskog MUPa.

Crna Gora se mora suočiti sa prošlošću ako misli da postane dio evropske zajednice –smatraju Miloš Vukanović iz CGO i Ervina Dabižinović iz Anime

Foto S.K.

Skupu su prisustvovali i predstvanici Uprave policije Dragan Klikovac i predrag Žižić i savjetnice Ministra Sergeja Sekulovića Dijana

Popovic i Jelena Ćorluka koja je upozorila da se nešto tak “više nikada i nikome ne smije dogoditi”

Pored gradjana i rodbine žrtava , skupu su prisustvovali i predstavnici MUP-a, te političkih stranaka: SDP, SD, Ure, Demosa i Bošnjačke stranke. Predstavnika najvećih partija u Opštini i državi nije bilo.

/S.Kosić/

Izvor:S.K.

Najčitanije