23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 83 godine od potonuća razarača “Zagreb” u Tivatskom zalivu

Održana komemoracija herojima Mašeri i SpasićuKomemoracija povodom 83. godišnjice stradanja narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere, održana je danas u Velikom gradskom parku kod spomenika podignutog njima u čast, a u organizaciji Opštine Tivat i lokalnog OBNOR-a.

Vijenac na spomen obilježje položili su predstavnici Opštine Tivat: predsjednik opštine Željko Komnenović zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Miljanom Markovićem i potpredsjednikom opštine Jovanom Brinićem. Počast stradalima odali su predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore, tivatskog OBNOR-a, Bokeljske mornarice – podružnice Tivat, ambasadorka Republike Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić, dok su u prigodnom programu obilježavanja godišnjice herojskog stradanja učestvovali učenici – članovi istorijske sekcije OŠ “Drago Milović” i Glazbeno prosvjetno društvo Tivat.

„Ova godišnjica, prilika je da oživimo sjećanja na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj pomorskoj istoriji Boke i da odamo počast dvojici mladića, vrsnih pomorskih oficira, koji su se suočili sa skorom invazijom neprijatelja i kapitulacijom vojnih snaga u čijem su sastavu bili. Časno ići kroz život i časno poginuti, a ne dopasti u ruke neprijatelju – ideal je za koji su stradali, prkoseći naredbama i svim nesretnim okolnostima koje su ih zadesile jednog ratnog proljeća u Boki.“ – istakao je u svom govoru predsjednik opštine Željko Komnenović, prisjećajući se 17. aprila 1941. godine, dana kada su poručnici bojnog borda II klase Spasić i Mašera ratni brod „Zagreb“ digli u vazduh, odbijajući da ga napuste i predaju u ruke italijanskih okupacionih snaga.

Održana komemoracija herojima Mašeri i Spasiću

„Generacijama mladih ljudi, naših savremenika i nekih budućih generacija, mogla bi zauvijek ostati strana i nejasna odluka dvojice oficira pred kojima je bio život, da stradaju kako se ne bi našli u rukama okupatora i neprijatelja; da svoju sudbinu vežu za sudbinu broda na kojem služe; da po svaku cijenu ostanu dosljedni tome da je umrijeti časno, a predati se nedopustivo.“ – rekao je Komnenović.

Održana komemoracija herojima Mašeri i Spasiću

Učenici OŠ „Drago Milović“ izveli su kratak recital, podsjećajući na istorijske činjenice u vezi sa počecima Drugog svjetskog rata u Boki i činom stradanja mladih oficira Kraljevske mornarice Jugoslavije.

Delegacije Opštine, Mornarice VCG, diplomatskog kora i OBNOR-a su nakon komemoracije kod spomenom obilježja, brodom obišle mjesto ove pomorske tragedije i položili vijenac u more, na poziciji potonuća razarača “Zagreb”.

Najčitanije