24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilne kiše i nedavni zemljotres dodatno ugrožavaju lokalni put i objekte u selu Ratiševina

Obilne kiše i zemljotres koji je u utorak pogodio i Crnu Goru dodatno su urušili dio lokalnog put Igalo-Ratiševina-Mojdež u zaleđu Herceg Novog.

Mještanin Ratiševine Marko Vidić tvrdi da put propada već dvije godine, da su na njemu ogromne rupe pa je automobilom teško proći  saobraćajnicom, a prilazni put zaseoku   Bačanovići u tom selu je neupotrebljiv. On poziva institucije sistema da rade njihov posao i čudi se zašto niko do sada nije odgovarao za prethodno loše urađenu sanaciju tog puta.Upozorava da klizište osim puta, ugrožava kuće, pomoćne objekte i imanja stanovnika sela.

Njegova komšinica Mirjana Stanković tvrdi da se promjene na potpornim zidovima i na putu mogu vidjeti svakodnevno .”Kako je krenule do Nove godine, ako se nešto ne preduzme,  naše kuće stići će do mora”, kaže Stanković.

Podsjećamo da je sanacija puta u dužini od oko 400 metara, koju je radila firma Krušo završena  u ljeto 2017 godine, a tri mjeseca kasnije – u decembru, su se pojavile prve pukotine u asfaltu. Sanacije puta  je koštala 55o hiljada eura, a izvedeni radovi imali garanciju od dvije godine.

Nakon toga je privremeno sanirano oko 40 metara prethodno rekonstruisanog lokalnog puta. Tada je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić obećao da će preispitati odgovornost “ovlašćenih osoba  koje su tada donijele odluku da se uđe u realizaciju projekta iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi, jer  dokumentacija nije bila u skladu sa tada važećim propisima”.

Ratiševina

Osnovni uzrok deformacija na dionici puta Ratiševina –Mojdež  su površinske i podzemne vode, utvrđeno  je u  u reviziji Glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta i tehničke kontrole izvedenih radova na klizištu, koju je obavio tim Instituta za građevinarstvo iz Podgorice, kojeg je angažovala Opština Herceg Novi.  Konstatovano je da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na  rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

Katić je prije nekoliko dana kazao je novinarima da su nedavno dobili revidovani projekat Instituta za građevinarstvo kako bi mogli uraditi sanaciju klizišta. On je kazao da je raspisan tender  za izvođača radova I da bi radovi na sanaciji klizišta mogli početi naredne sedmice .

Procijenjeno  je da će sanacija klizišta koštati  oko 28.000 eura, a nakon toga će se raditi revidovani glavni projekat,  čija je prvobitno predviđena vrijednost radova  sa 180.000 smanjena  na  120.000 eura,  naveo je Katić.

Mještani zamjeraju što nije iskorišćeno lijepo vrijeme prethodnih mjeseci za završetak radova na sanaciji klizišta I puta.

Sela Sušćepan, Ratiševina i Mojdež posljednjih godina atraktivna su i mnogima strancima, koji su u tim mjestima izgradili, uglavnom kuće za odmor i rentiranje.

/S.K./

Najčitanije