4 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilne kiše u BiH otežale promet, zaustavljen rad hidroelektrane

Foto Ljubuški portal

Obilne kiše izazvale su probleme na velikom broju magistralnih i regionalnih prometnica u Hercegovini, na području Ljubuškog proglašeno je izvanredno stanje te je obustavljen rad hidroelektrane na rijeci Trebižat, čiji je vodostaj u porastu.

U posljednja 24 sata u pojedinim opštinama palo je više od 100 litara kiše po kvadrtnom metru, što je izazvalo bujične poplave pa je otežan promet i glavnom magistralnom poveznicom između Mostara i Sarajeva.

Kako su izvijestili iz Automoto saveza sa sjedištem u Mostaru, najteže je na dionici  ceste između Jablanice i Salakovca, gdje se zbog veće količine vode na kolniku  preporučuje oprezna vožnja.

Na više regionalnih prometnica bujične poplave i odroni otežavaju promet. Obustavljen je i rad hidroelektrane Peć Mlini na rijeci Trebižat, čiji je vodostaj u porastu, zbog čega je proglašeno izvanredno stanje na području grada Ljubuškog.

Nakon kratkotrajne stanke za popodne se najavljuju nove obilnije oborine, što donosi dodatne brige mjerodavnim službama i stanovnicima uz vodotokove.

U gotovo svim gradovima i općinama se zbog zamućenja vode preporučuje njezino prokuhavanje.

– Stvarno smo zaboravljeni od ovog Sarajeva, komentirao je jedan stanovnik Kantona Sarajevo. Kaže da su ih prepustili na milost i nemilost.

– Prošle je godine, pretprošle, bila poplava. Nešto su pisali, neka rješenja došla… Para nigdje nema, kaže.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije