7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Objavljen 41. broj zbornika “Boka”

Zbornik Boka

Izašao je 41. broj časopisa “ Boka”, zbornika radova iz nauke, kulture i umjetnosti, objavili su iz Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Na 244 strane sabrano je dvanaest radova, priloga i građe, uz sjećanje na dugogodišnju direktoricu biblioteke i urednicu „Boke“ Nevenku Mitrović.

Prvi je rad Milene Martinović „Manastirski prepisivački centri u Budvi i njenom zaleđu – vrijeme mitropolita Danila i Save Petrovića“. Slijede rad Dragane Kujović „Herceg Novi u doba osmanske vlasti (1482–1687)“, pa Milana R. Milanovića „Stari popisi stanovništva kao izvori saznanja o jeziku, vjeri i narodnosti: Bajkove Kruševice“. U novom broju „Boke“ našli su se i radovi Marije Novaković „Rezervoari za vodu u Velikom gradskom parku u Tivtu“, Ljuba Mačića „Boka Kotorska uoči i nakon Prvog svjetskog rata“, Nebojše Raša „Prilozi za biografiju Stevana Mihailovog Vukotića prvog Južnog Slovena koji je oplovio svijet“ i Stanislava Južniča „Ilija Milošević – istoričar astronomije“.

Objavljeni su i prilozi Zorice Čubrović „Radovi na kupoli, lanterni i krovu Bogorodičinog hrama na Prčanju  izvedeni 1984. godine“, Jovice Vukasovića „Krile Matov Milinović „ljubitelj prosvješčenija“ i morinjski dobrotvor“ i Sima Armenka „Crkva Sv. Neđelja na Katiču“.

U poglavlju građe nalaze se radovi Gorana Ž. Komara „Ćirilički dokument iz porodične kolekcije Kušević“ i Ljuba Mačića „Poreski spisi za vrijeme francuske vladavine – Mokrine“, a zbornik zaokružuje sjećanje na Nevenku Mitrović (1959–2023), iz pera Zorice Čubrović.

Novi, 41. broj zbornika radova iz nauke, kulture i umjetnosti “ Boka”, štampan je u tiražu od 300 primjeraka, a u elektronskoj formi možete ga pogledati na sajtu hercegnovske biblioteke.

Najčitanije