14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Objavljen prvi broj Maslinade – prvi crnogorski časopis za maslinarstvo i kulturu života s maslinom

Maslinada

Iz štampe je izašao prvi broj “Maslinade”, prvog crnogorskog časopisa za maslinarstvo i kulturu života s maslinom. Izdavač je Društvo maslinara Bar.

Maslinada je štampana na 36 strana, u koloru, na luksuznom papiru, modernog dizajna. Urednik je Željko Milović, a za časopis piše veliki broj uglednih saradnika.

-Maslinada je na crnogorskom primorju opšteprihvaćeni naziv za maslinjake koji krase brežuljke u okolini primorskih gradova.

To prirodno, kulturno i istorijsko bogatstvo nas je ponukalo da baš tako nazovemo časopis namijenjen prvenstveno maslinarima i ljubiteljima masline i maslinovog ulja, ali i svima koji vole kulturu življenja sa ovim svetim drvetom i mediteranski način života.

Časopis će imate edukativno-promotivni karakter, a široki spektar tema će ga činiti prijemčivim za sve generacije i društvene staleže. Pritom će zadržati specifični karakter lista okrenutog Baru, njegovoj tradiciji, sadašnjosti i budućnosti.

Maslinada je zamišljena kao časopis koji spaja, kao i sama maslina što spaja. Želja nam je da učvrstimo veze maslinara u samom Baru, ali i maslinarskih prijatelja sa istočne obale Jadrana, u različitim državama-stoji, pored ostalog, u uvodniku kojeg potpisuju mr Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar i Željko Milović, urednik časopisa.

Prvi broj “Maslinade” je besplatan, i kao poklon će se dijeliti onima koji žele da čitaju o ovom, za Barane posebnom drvetu. Naredni će se prodavati putem pretplate ili na specijalizovanim punktovima. Časopis će izlaziti četiri puta godišnje, kao dio projekta Erasmus+, finansiranog od strane EU.

Najčitanije