20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Veče posvećeno akademiku Zdravku Velimiroviću u Kotoru

Predstavljeni knjiga i poštanska marka

Objavljeno treće izdanje knjige “Odloženo za sjutra” Ranke Velimirović i poštanska marka sa likom istaknutog reditelja



Zbirka tekstova, pisama, sinopsisa, zapisa i nekoliko scenarija iz bogate zaostavštine reditelja akademika Zdravka Velimirovića, objavljeni u trećem izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća Crne Gore u Podgorici u knjizi „Odloženo za sjutra“, koju je osmislila njegova životna saputnica Ranka Velimirović, premijerno je predstavljena u Kotoru.

Kako objašnjava sin reditelja, Mladen Velimirović, Kotor je Zdravkov istinski zavičaj, jer je u njemu odrastao, školovao se i formirao ličnost, iako je rođen na Cetinju. Tokom svoje bogate domaće i svjetske karijere njegov otac je stalno mislio na svoj Kotor i zato mu je kroz više decenija, pored  fotografskih izložb, posvetio šest dokumentarnih filmova: “Nokturno za Kotor”, “U spomen slavnoj mornaric”, “Kako sačuvati grad”, “Kotor – biserna školjka Jadrana”, “Dobro došli u Kotorski fjord” i “Njegoš u Boki”.

Predstavljeni knjiga i poštanska marka

Ranka Velimirović je prije deset godina objavila monografiju posvećenu svom suprugu. Prije nego što je iznenada preminula, dugo je radila na odabiru materijala, na slaganju, digitalizaciji i pripremi za štampu knjige “Odloženo za sjutra”.

-Knjiga daleko interesantnija nego kada se otvori i čita jedan po jedan tekst. Neki od scenarija koje je moj otac pisao do 1961. godine, u njegovoj velikoj karijeri,  nisu stigli da se objave. Jedan nosi naziv „Odloženo za sjutra“, veoma interesantan scenario je i o Marinu Držiću, što bih ja imao želju da završim jednog dana, istakao je  Mladen Velimirović.

Zdravko Velimirović

Da je istaknuti reditelj u svoje filmove utkao etiku stare Crne Gore kojom se napajao i koju je na neki način kroz svoj život i baštinio, naglasio je Goran Velimirović, rediteljev brat od strica, koji je u kamernoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” pročitao dio pisma koje Velimirović poslao Meši Selimoviću tokom rada na filmu „Derviš i smrt“.

Zdravko je uvijek apostrofirao Kotor kao bitnu sredinu za njegov kasniji rad i umjetnički opus, primjećuje novinar Dušan Davidović, sjećajući se višegodišnjeg poznanstva i druženja u Kotoru i Beogradu sa Zdravkom.

Porodični album, Velimirović kao dijete u Kotoru

Svijet filma na poštanskoj marki

 Lik reditelja, akademika Zdravka Velimirovića našao je svoje mjesto i na marki Pošte Crne Gore, o čemu je govorila Aleksandra Perović.

-Zdravko Velimirović pridružio se znamenitim ličnostima crnogorskog kulturnog nasljeđa, koje svake godine odrađuje poštansko filatelističko izdanje “Umjetnost u Crnoj Gori kroz vjekove”. Tako je i svijet filma, uz ranije objavljeno izdanje posvećeno Živku Nikoliću- ušao na velika vrata u izdavaštvo Pošte Crne Gore. Za poštansku marku kažemo da je ambasador zemlje iz koje dolazi, nadamo se da će i ova marka nositi ime gospodina Velimirovića širom svijeta i dati priliku ljubiteljima i poznavaocima filma da pogledaju izdanje, ali i mladim generacijama, kao i stanovnicima, da se zainteresuju za njegovo stvaralaštvo i za Crnu Goru, kazala je Perović.

Predstavljeni knjiga i poštanska marka

Život ispunjen stvaranjem

-Akademik Zdravko Velimirović rođen je na Cetinju 1930. godine. Gimnaziju završava u Kotoru, a filmsku i pozorišnu režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1954. godine i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Parizu 1957. godine. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan na FDU u Beogradu od 1985. do 1986. i vanredni profesor na Univerzitetu u Montrealu 1990. godine. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i osam igranih filmova za šta je dobio više od dvadeset nagrada i priznanja. Dvostruki je dobitnik Trinaestojulske nagrade 1958. godine za dokumentarni film „Zublja grahovačka“ i 1968. godine za film „Lelejska gora“. Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima. Samo o Kotoru uradio je šest dokumentarnih i kratkometražnih filmova promovišući svoj zavičaj u Jugoslaviji i u svijetu, potsjetila je Marija Starčević, rukovoditeljka kotorske Biblioteke.

/M.D.P/

Najčitanije