17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obljetnica potonuća broda “Cesare Rossarol”, talijanske lake izviđačke krstarice

Obljetnica potonuća broda Cesare Rossarol – Foto: Derk Remmers

Ovog petka navršava se 100. godišnjica potonuća ratnog broda “Cesare Rossarol”, talijanske lake izviđačke krstarice koja je pri kraju Prvog svjetskog rata služila kao protupodmornički izviđački brod. Tom će se prigodom održati komemoracija i obilježavanje 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata i potonuća broda “Cesare Rossarol” u akvatoriju Opštine Ližnjan – Pula.

Misa zadušnica

Program obilježavanja započet će misom zadušnicom u Crkvi Sv. Martina u Ližnjanu za sve stradale mornare, dok se popodnevni dio programa seli u Šišan u Hotel Velanera gdje će se od 17 sati održati Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije “Bijeli lav” uz projekciju dokumentarnog filma “Cesare Rossarol”. Iako se planiralo i memorijalno ronjenje i postavljanje vijenca na olupinu, ono je odgođeno zbog najavljene jake bure.

U Prvom svjetskom ratu vojnici Austro-Ugarske monarhije postavili su brojna minska polja duž voda Istarskoga poluotoka, a nakon sklapanja mira 4. studenoga 1918. godine nije poduzeto ništa da se saznaju pozicije tih mina ili opseg minskih polja. Kao posljedica ovog propusta mornaričkog zapovjedništva Carevine Austro-Ugarske, mnogi su brodovi potopljeni poslije rata nakon što su naišli na mine. Tako je potopljen i “Cesare Rossarol”, niti tjedan dana od proglašenja primirja.

Potonuće ovog broda dvije nautičke milje od obala Ližnjana rezultiralo je smrću 93 nižih časnika i mornara, što je bio jedan od najvećih gubitaka života za talijansku ratnu mornaricu tijekom rata.

Turistička vrijednost

Prigodnim obilježavanjem ove obljetnice 16. studenog završavaju brojne aktivnosti u sklopu projekta “Olupina ratnog broda Cesare Rossarol” koji se sastojao od kulturnih, turističko-rekreativnih, edukativnih i audiovizualnih manifestacija i događanja na temu olupine, a koji je započeo je u travnju ove godine. Od početka projekta uređen je spomenik u Ližnjanu, postavljena je info tabela te je održano predavanje u sklopu Ližnjanskog vremeplova, postavljene su info foto lokacije u Zračnoj luci Pula, postavljena je izložba fotografija u Turističkoj zajednici Općine Ližnjan i u Pomorskom i povijesnom muzeju Istre u Puli, izloženo je zvono s broda u Turističkoj zajednici Općine Ližnjan i održano je studijsko putovanje za specijalizirane ronilačke novinare europskih ronilačkih časopisa.

– Razvojem turizma, a napose ronilačkog turizma, olupina “Cesare Rossarol” postaje jedna od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Istri i Hrvatskoj za napredna tehnička ronjenja. Europsku i svjetsku prepoznatljivost olupina “Cesare Rossarol” ostvarila je zbog pozicije na kojoj se nalazi, odnosno zbog blizine kopna i dubine od 49 metara te odlične očuvanosti. Ovakvi uvjeti idealni su za sve početnike u naprednim tehničkim ronjenjima kao prvi korak u obuci i treningu za ronjenja na većim dubinama, uz korištenje plinske mješavine. Zbog svega navedenog, kako je olupina “Baron Gautsch” postala sinonim za rekreacijska ronjenja, tako je olupina “Cesare Rossarol” postala sinonim za napredna-tehnička ronjenja, kaže Natali Palko Zirdum iz Turističke zajednice Općine Ližnjan.

Nositelj projekta “Cesare Rossarol” je Diving Network iz Ližnjana, uz potporu Općine i TZ-a Ližnjan, te brojne partnere.

Najčitanije