22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnovljen dubrovački akvarij: “Stvarno je poseban doživljaj”

Dubrovački akvarijum – TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Nakon više od godinu dana radova i uloženih tri miliona kuna završeni su radovi na rekonstrukciji dubrovačkog akvarija, smještenog u jedinstvenom prostoru tvrđave Sveti Ivan.

Prizemlje impozantne tvrđave svetog Ivana, u sklopu dubrovačkih zidina, već je 70 godina dom brojnih morskih organizama. U rekonstrukciji akvarija obnovljena su tri najveća bazena.

– Prije su bili ukopani u zemlji, bili su na neka 2 metra dubine. Sad su oni zatrpani i dignuti su na dva i po metra visine. Zapremina je ostala ista. Organizmi su manje-više slični koji su bili, kaže dr. sc. Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Uvijek ih je između 80 i 100, a najviše pozornosti izazivaju veliki primjerci.

– Trenutno su naši najveći organizmi su kirnje. Svaka prelazi 20-25 kilograma i to su normalno mužjaci jer je u toj starosnoj dobi kirnja već promijenila svoj spol i prešla u muški spol, objašnjava dr. sc. Valter Kožul, znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Radovi su trajali malo više od godinu dana i uloženo je više od 3 milijuna kuna, uglavnom iz europskih fondova. Sad je njegov jedinstveni ambijent još više istaknut.

– Kad se uđe, čisto taj doživljaj kad znate da ste u tvrđavi koja je stara oko 500 godina, sve kamen oko vas, svodovi od 7-8 metara – stvarno je poseban doživljaj, kaže Antolović.

Osim one turističke, akvarij ima i edukacijsku ulogu pa se još čekaju nove informativne ploče te audiovodič na sedam jezika.

– Kako je akvarij u sklopu Instituta, akvarij ne služi samo za prezentaciju građanima, već je to našim znanstvenicima vrlo interesantno područje gdje se ovaj isječak iz prirode može proučavati, kaže Kožul.

Dubrovački će akvarij vrata otvoriti u veljači, što će, bez sumnje, posebno razveseliti najmlađe posjetitelje.

Izvor:HRT

Najčitanije