22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ocean Infinity pronašli davno nestalu francusku podmornicu

Američka kompanija za istraživanje dubokog mora Ocean Infinity dodala je svom portfelju još jedan visokorangirani pronalazak: locirala je davno izgubljenu francusku podmornicu „Minerve“ koja je nestala 1968. godine negdje na Mediteranu.

„Upravo smo pronašli „Minervu“. To je bio podvig koji nam je donio olakšanje i uspjeh,“ rekao je francuski Ministar obrane Florence Parly u objavi na Twitteru. „Mislim o obiteljima koje su čekale dugo vremena za ovaj trenutak.“

„Minerve“ je bila napadačka podmornica srednje veličine na hibridni dizel-električni pogon koja je u pogon puštena 1964. Kad je bestragom nestala, bila je uključena u vježbu lova na druge podmornice s avionom za pomorsku patrolu nedaleko Toulona u Francuskoj, dana 27. siječnja.

Koristeći moderne rekonstrukcije plime, struje i okolnosti u vrijeme nestanka podmornice, tim je područje istrage značajno smanjio. Istraživačko plovilo „Seabed Constructor“ stiglo je na mjesto traženja prošlog tjedna te je pronašla „Minerve“ u ponedjeljak – postižući u pet dana što mnogobrojni timovi nisu uspjeli od tog datuma 1968. godine.

Ocean Infinity tim locirao je „Minerve“ na dubini oko 2.400 metara, a pozitivna identifikacija bila je moguća jer je dio imena podmornice bilo vidljivo.

Uzrok nestanka „Minerve“ je nepoznat, te će vjerojatno ostati takvim. Ne postoje planovi izrona te podmornice koja se nalazi na ekstremnoj dubini. „Najvažnija stvar je bila locirati podmornicu kako bismo pomogli obiteljima da nastave dalje sa životom“, rekao je Stanislas Gentien, glasnogovornik Premar Mediterranee. „Nećemo pokušavati saznat kako je potonula“.

Najčitanije