20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Očistimo naše obale – Međunarodni dan čišćenja obala 17. septembar

Svjetski dan čišćenja obala

Međunarodni dan čišćenja obala je najveći svjetski volonterski poduhvat koji teži da riješi problem naših mora i voda, obilježava se treće subote u septembru svake godine. Cilj Međunarodnog dana čišćenja obale je smanjenje otpada, naročito plastike za jednokratnu upotrebu. Njeno sve veće prisustvo u morima i rijekama i nepovratna šteta koju donosi morskom i riječnom ekosistemu ubija na stotine i hiljade ptica i morskih životinja, i ima negativan uticaj na ljudsko zdravlje.

18. septembra 2022. pozivamo sve građane da nam se pridruže na akcijama čišćenja i u borbi protiv zagađenja plastikom! Vrijeme je za akciju! Odaberi lokaciju na poručuju iz Clean up Montenegro.
Tivat
Vrijeme i mjesto okupljanja:

Vila Verona,  zatim kod kampa Bova, zatim Stara
Račica
Vrijeme: 9:00h

Budva

Vrijeme i mjesto okupljanja:

Buljarica bb, kod rampe
Vrijeme: 9:00h

Herceg Novi

Vrijeme i mjesto okupljanja:

Plaža Titova vila
Vrijeme: 9:00h

Međunarodni dan čišćenja obale

Šta je Međunarodni dan čišćenja obale?

To je najveći svjetski volonterski poduhvat koji se bavi problemom otpada u našim morima i vodotocima. Fokus Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori je smanjenje otpada, naročito kada je u pitanju plastika za jednokratnu upotrebu.

Kao što možda već́ i znate, plastika je jako štetna po ljudsko zdravlje, divlje životinje i prirodno okruženje. Kako se pravi od fosilnog goriva, plastika uzrokuje zagađenje od momenta ekstrakcije nafte ili gasa, a zatim tokom čitavog svog životnog vijeka.

Plastika pogoršava klimatske promjene, emituje emisije gasova staklene bašte. Put je našla i do naših tijela: godišnje unesemo najmanje 74.000 čestica mikroplastike kroz vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i hranu koju jedemo.

Reciklažom ne možemo izaći iz krize zagađenja plastikom: samo 9% plastičnog otpada proizvedenog od 1950. je reciklirano.

Naši lični izbori su bitni. Birajući ponovnu upotrebu, štedimo milione plastičnih proizvoda i šaljemo poruku ostatku svijeta da rješenja za zagađenje plastikom i klimatsku krizu već postoje – i da zajedno možemo da sačuvamo prirodu, okeane, i okruženje od plastike.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije