31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

OČUVANJE BAŠTINE – Održana 18. Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom

ROVINJSKA REGATA
ECOMUSEO ‘BATANA‘

Povodom 20. godišnjice usvajanja UNESCO-ove konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, u Rovinju je održana tradicionalna 18. Rovinjska regata. Riječ je o regati tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom i manifestaciji koja se neprekidno od 2005. godine održava u prvoj polovici lipnja u rovinjskom akvatoriju, piše istarski.in,

Cilj manifestacije od samog početka je očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. Regata je okupila oko 40 brodica sa šireg jadranskog područja, posebno sjeverne Italije, Slovenije i Istarske i Primorsko-goranske županije. Njen popratni program na kreativan i umjetnički način slavi maritimnu kulturu i obilježava rovinjsku brodicu Batanu te uključuje razne aktivnosti za velike i male.

“Rovinj-Rovigno je sačuvao svoju dušu i identitet – dojam je to brojnih sudionika i posjetitelja naše punoljetne Regate na koji smo izuzetno ponosni. To je najvažniji rezultat svega što smo kao Ekomuzej-Ecomuseo “Batana” kroz dva desetljeća djelovanja postigli za svoj grad i njegovu baštinu. Kako bismo dostojno obilježili ove velike obljetnice, po prvi put smo organizirali program u trajanju tri dana (7. do 9. lipnja) prepun sadržaja koji je i nama i našim gostima donio nezaboravno druženje što je zapravo bit ove manifestacije”, izjavio je netom po završetku Rovinjske regate tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom Marino Budicin, idejni začetnik i osnivač najdugotrajnije i najuspješnije baštinske priče u Hrvatskoj, rovinjskog Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana”, prenose na svojoj Facebook stranici gdje možete pogledati lijepu fotogaleriju.

Najčitanije