35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hezbolah pokrenuo snažan napad na devet izraelskih vojnih lokacija

Izrael: Protuzračni sustav na djelu
Foto: Amir Cohen / REUTERS

Libanonski Hezbolah saopštio je da je lansirao rakete i naoružane bespilotne letjelice na devet izraelskih vojnih lokacija u koordiniranom napadu, pojačavajući drugi dan zaredom neprijateljstva na južnoj granici Libanona.

Napadi su izvedeni kao odmazda za izraelski napad u utorak u kojem je ubijen viši zapovjednik Hezbolaha na terenu.

Skupina je u saopštenju objavila da je ispalila rakete Kaćuša i Falak na šest lokacija izraelske vojske. Njihova televizija Al-Manar izvijestila je o više od 100 ispaljenih raketa odjednom.

U saopštenju Hezbolaha stoji da je također lansirao dronove na sjedište izraelskog sjevernog zapovjedništva, sjedište obavještajne službe i vojarnu.

Sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je riječ o ispaljivanju najmanje 30 napadačkih dronova odjednom, što je do danas najveći napad skupine dronovima u osmomjesečnom ratu.

Hezbolah, kojeg podržava Iran, i Izrael razmjenjuju vatru od izbijanja rata u Gazi u listopadu, ali posljednja dva dana došlo je do naglog porasta tenzija nakon izraelskog napada u kojem je ubijen zapovjednik Hezbolaha.

Skupina je objavila da je napad u četvrtak odgovor na atentat na zapovjednika Taleba Samija Abdalaha. Već je u srijedu izvela najmanje osam napada u znak odmazde.

Najčitanije