26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Od 1. avgusta zabrana ulaska kruzera u Veneciju

Venecija

Italija je donijela odluku o zabrani uplovljavanja kruzera u venecijansku lagunu kako bi očuvala njen ekološki sistem i baštinu te je tom odlukom okončala višegodišnje oklijevanje, stavivši zahtjeve stanovnika i kulturnih tijela ispred onih turističke industrije.

Vlada u Rimu odlučila se na taj korak nakon što je organizacija za kulturu UN-a – UNESCO – zaprijetila da će staviti Italiju na crnu listu ukoliko ne zabrani uplovljavanje velikih turističkih brodova u mjesto koje se nalazi na popisu Svjetske baštine.

Odluka stupa na snagu 1. avgusta te će brodovima koji teže više od 25.000 tona biti zabranjeno uplovljavanje u pličinu kanala Guidecca koji prolazi pored Trga sv. Marka, najpoznatije znamenitosti u Veneciji.

Prag od 25.000 tona znači da će samo maleni putnički trajekti i teretna plovila moći koristiti Guideccu, isključujući sve ostale kruzere koji uobičajeno teže najmanje četiri puta više i dosežu težinu od više od 200.000 tona.

– Ponosan sam što se obećanje održalo, kazao je ministar kulture Dario Franceschini.

Zakon, koji će naštetiti poslovanju firmi poput Carnival Cruises, predviđa naknade za uključene firme i radnike, priopštilo je ministarstvo kulture.

Stanovnici Venecije i međunarodna zajednica godinama tvrde da Venecija nema nikakve koristi od velikih kruzera koji pristaju u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji te, osim što zagađuju okoliš, posjetiocii koji se iskrcavaju s brodova samo doprinose prenapučenosti povijesnog starog grada lagune, a rijetko ondje troše novac.

Francesco Galietti, italijanski direktor udruženja međunarodne industrije putničkih brodova za krstarenje CLIA, pozdravio je alternativnu rutu za kruzere i vladinu odluku nazvao “velikim korakom naprijed”.

No, još uvijek nema alternativnog mjesta za pristajanje izvan lagune.

U međuvremenu bi veliki brodovi trebali pristajati u industrijsku luku Marghera, no ta luka takođe nije spremna za prihvat velikih kruzera.

Stanovnici su u junu snažno prosvjedovali kada je u MSC Orchestra, brod težak 92.000 tona, prošao kroz lagunu na putu za Hrvatsku i Grčku.

Alessandro Santi, čelnik Federagentija, nacionalnog brodarskog lobija, optužuje vladu da u donošenju odluke nije uzela u obzir sudbinu brojnih zaposlenih u industriji te da ta zabrana neće riješiti probleme Venecije kao grada.

Izvor:HINA

Najčitanije