20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić“

Galija Svetog Tripuna foto Boka News

U znak obilježavanja 448. godišnjice Lepatske bitke (1571) jednog od najznačajnijih događaja u istoriji pomorstva Mediterana, u kojoj su učestvovale kotorska galija Sveti Tripun i krčka galija Uskrsli Krist, JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor u saradnji sa Centrom za kulturu grada Krka organizuje izložbu „Od Boke kotorske do Krka: Ivan Volarić Piturić“.

Izložba, čiji su autori Radojka Abramović, mr Marija Mihaliček i Zorica Čubrović, će biti otvorena u nedjelju, 6. oktobra 2019. u Galeriji Decumanus u gradu Krku, sa početkom u 18 sati.

Izložba je zajednički projekat dvije institucije JU Pomorskog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu grada Krka kojom će i ove godine biti predstavljen opus radova Ivana Volarića Piturića sa prostora Boke Kotorske u kojoj je ostavio svoju bogatu slikarsku zaostavštinu. Ivan Volarić Piturić slikao je portrete za ugledne naručioce, kao i sakralna djela, ikone, dekorativne medaljone i ikonostase po crkvama Boke.

Centar za kulturu gradaKrka2018. godineje kotorskoj publiciu Galeriji solidarnosti predstavio izložbu prvog dijela radova Ivana Volarića Piturića sa područja Krka i Dubrovnika pod nazivom: „Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić“.

Istim povodom 07. oktobra u 11 sati predstavnici JU Pomorskog muzeja Crne Gore, Bokeljske mornarice Kotor i Hrvatskog građanskog društva postaviće vijenac na spomen ploči u Kotoru poginulim učesnicima Lepantske bitke 1571. godine sa galije Sv. Tripuna.

Najčitanije