26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

”Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić”

pozivnica

Saradnja Centra za kultura Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor nastavlja se kroz međunarodnu kulturnu saradnju Hrvatske i Crne Gore, koja je započeta 2011. godine.

Izložbu, ”Od Krka do Kotora: Ivan Volarić – Piturić” Centra za kulturu Grada Krka, koja je dio programa u sklopu obilježavanje Evropske godine kulturne baštine 2018. u petak 19.oktobra u 20 sati u Galeriji Solidarnosti – Kotor, otvoriti će Marijan Klasić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru otvoriće izložbu.

Prisutne će pozdraviti Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka.

Izložba se realizuje povodom obilježavanja godišnjice Lepantske bitke  (1571. godine), jer ovaj istorijski događaj povezuje dva grada Krk i Kotor (u Lepanskoj bici učestvovala je galija »Sv. Tripun« iz Kotora i galija »«Cristo Ressussitato« sa Krka).

Izložbom će se predstaviti slikarski opus slikara i dekoratera Ivana Volarića od rodnog Vrbnika na Krku do Boke Kotorske, u kojoj je, takođe, ostavio svoju bogatu slikarsku zaostavštinu, slikajući portrete za ugledne naručioce i sakralna djela, ikone, dekorativne medaljone i ikonostase, po crkvama Boke.

Najčitanije