21 C
Kotor

Slušaj online radio

Od početka godine 44 lažne dojave o bombama na Primorju

Škola 

Uprava policije dosad otkrila dva maloljetnika koji su slali prijeteće mejlove školama u Tivtu i Kotoru, Herceg Novi i dalje na meti



Od početka godine do 10. marta, 44 dojave o bombama su dobile škole na području opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, rečeno je Pobjedi iz Uprave policije.

Službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, preduzimali su mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u odnosu na dojave putem mejla o postavljenim eksplozivnim napravama u OŠ „Dašo Pavičić“, OŠ „Milan Vuković“, OŠ „Orijenski bataljon“, SŠ „Ivan Goran Kovačić“, sve u Herceg Novom.

U Kotoru su alarmirane SŠ „Vida Matjan“, Srednja Pomorska škola, a u Tivtu SŠ „Mladost“, Opština Tivat.

– Službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela viskotehnološkog kriminala u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Kotor i Odjeljenja bezbjednosti Tivat podnijeli su dvije krivične prijave u odnosu na dva maloljetna lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela lažno prijavljivanje i izazivanje panike i nereda – rečeno je Pobjedi iz Uprave policije.

Rješavanje ovakvih i sličnih slučajeva, zahtijeva iscrpne analize i provjere, kažu iz UP, i ističu da sve to nerijetko zahtijeva i uključivanje međunarodnih partnerskih službi i inostranih kompanija, pa samim tim podrazumijevaju i određeni vremenski period za njihovu realizaciju.

– Kontinuiranom saradnjom između predstavnika Uprave policije i drugih predstavnika državnih instutucija, u datim situacijama, pronalaze se adekvatna rješenja za nesmetano funkcionisanje svih institucija od javnog interesa – kazali su iz UP.

Pobjedi su kazali da na pojedina pitanja nijesu u mogućnosti da odgovore sa detaljnijim informacijama u ovom trenutku, zbog bezbjednosnih razloga „i s obzirom na osjetljivu prirodu taktičkih metoda i tehnika koje se koriste u radu“.

Dojava u bombama u školama juče nije bilo, a posljednje prijetnje su dobile prekjuče škole „Dašo Pavičić“ i „Milan Vuković“ i „Ivan Goran Kovačić“.

Zaposleni i učenici su i tada evakuisani, pa se produžava nesigurnost koja traje već nekoliko mjeseci.

Srednja škola je naročuto bila pod „opsadom“ lažnih dojava pa je od početka drugog pougođa, uglavom, na onaljn modelu nastave. I upravo kada su se prekjuče vratili na redovan model, dojava je ponovo stigla.

– Djeca i osoblje su odmah evakuisani. Uradili smo opet sve po protokolu, obavili kontrolu i utvrdili da je škola bezbjedna. Učenici su opet vraćeni u srednju školu, sada rade normalno – rekao je prekjuče rukovodilac Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi Slobodan Đokić.

Gotovo od poečtka polugođa u Herceg Novom traje uzbunjivanje, prijetnje bombama, panika među djecom, angažovanje specijalnih timova iz Podgorice, uz konstantno djelovanje hercegnovske policije, te pokušaja da se nađe rješenje, piše Novski portal.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović je prošle nedjelje obišla obrazovno-vaspitne ustanove u Herceg Novom i izrazila nadu da će počinilac biti brzo pronađen i adekvatno sankcionisan.

Ona je podsjetila da su počinioci pronađeni za Kotor i Tivat i da je riječ o maloljetnim licima, sedamnaestogodišnjacima koji očigledno, kako ističe, na taj način provode slobodno vrijeme.

Dodala je da sarađuju s Upravom policije i nada se da će se uskoro otkriti i počinilac, kada je riječ o Herceg Novom.

– Važno je da se adekvatno sankcionišu mladi koji učestvuju u ovim pričama i roditelji, jer smo došli u situaciju da je onemogućena organizacija nastave u primorskim gradovima, upravo zbog ovakvih stvari. Po posljednjim informacijama koje smo dobili nadamo se da će i u Herceg Novom brzo biti pronađen počinilac – rekla je ona.

Poručila je da će insistirati na vrlo strogim kaznama.

– Sve ove situacije koje smo imali dosad dovode do zaključka da se radi o maloljetnim licima koja na ovaj način ugrožavaju funkcionisanje obrazovnog sistema – rekla je Jakšić-Stojanović.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije