15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlazak legendarnog trenera: Preminuo Petar Porobić

Petar Porobić – (foto:Stanislav Krasilnikov/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL)

Tužan dan za crnogorski vaterpolo – legendarni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić preminuo je iznenada u 67. godini. Tužna vijest stigla je iz Istanbula, a Porobić je iznenada preminuo tokom povratka sa Azijskih igara.

Kao selektor predvodio je Crnu Goru do najvećeg uspjeha u u istoriji i zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi, dok je u posljednje vrijeme bio selektor Kine.

Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore 2005. bio je šampion svijeta.

Igračke dane vezao je za klub iz svog Kotora Primorac, gdje je i počeo trenersku karijeru koja je trajala 40 godina.

U stručni štab Jugoslavije ušao je 1985. godine, kada je selektor bio Ratko Rudić, da bi nakon raspada bivše države radio kao pomoćnik Nenada Manojlovića u reprezentaciji SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore.

Nakon obnove nezavisnosti postao je selektor Crne Gore i već na prvom velikom takmičenju u Malagi ispisao je istoriju.

U kupskom vaterpolu osim Primorca, vodio je Bečej, ruski Šturm i Jadrana iz Herceg Novog. Svuda je ostavio veliki trag, a sa klubom sa Škvera stigao je do finala Lige šampiona.

Bio je selektor vaterpolo reprezentacije Kine i Nemačke. Sa ženskom reprezentacijom Kine je bio učesnik Olimpijskih igara u Japanu.  Imao je cilj da se muškom selekcijom stigne do Olimpijskih igara, ali je taj san iznenada prekinut.

Nakon posla u Kini, planirao je povratak u Kotor i Primorac…

Crnogorski vaterpolo danas je ostao je bez istinske legende.

VPSCG: Porobić će se pamtiti kao selektor koji je donio prvo zlato Crnoj Gori

Porobic Petar – foto VSCG

Od Petra Porobića, proslavljenog vaterpolo trenera koji je preminuo u 67. godini, oprostio se i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore.

“Petar će ostati upamćen kao neko ko je kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori, osvojivši sa svojim “ajkulama” zlato na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Malagi.

Porobić je imao veliku trenersku karijeru. Kao selektor Srbije i Crne Gore je pokorio svijet u Montrealu 2005, a sa puno uspjeha je vodio i Jadran s kojim je igrao finale Lige šampiona. Porobić je posljednji angažman imao u Kini, prije toga je vodio selekciju Njemačke, a sa ženskom selekcijom Kine je učestvovao na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Igračku karijeru vezao je za Primorac, gdje je uplovio i u trenerske vode. Imao je i drugih interesovanja, ali ljubav prema vaterpolu bila je i ostala na prvom mjestu.

Bio je direktor VPSCG u periodu od 2013. do 2016. godine”, objavio je VPSCG.

Najčitanije