30 C
Kotor

Slušaj online radio

Odović: Ne očekujem uvođenje stečaja u Institut Igalo

Institut Igalo – foto Boka News

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, saopštio je da ne očekuje uvođenje stečaja u Institut “Simo Milošević”.

“Vjerujem da neće doći do uvođenja stečaja u Institut, imajući u vidu da smo izuzetno posvećeni rješavanju ovog problema i stabilizaciji finansijske situacije”, rekao je Odović u intervjuu Vijestima.

To, kako je dodao, uključuje saradnju sa svim relevantnim institucijama, traženje rješenja za dugoročno finansijsko stabilizovanje i podršku za očuvanje vitalne uloge Instituta u zdravstvu i turizmu Crne Gore.

Odović je saopštio da je završena preliminarno procjena Instituta koja je pokazala da je njegova vrijednost između 65 i 70 miliona EUR.

“Ali, ona se mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelskog i turističkog kompleksa, jer ćemo tada imati mogućnost da formiramo nove cijene i vrijednost akcija i da na osnovu realnih ocjena uđemo u dijalog sa manjinskim akcionarima”, rekao je Odović.

Odović je kazao da je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavljena kompletna dokumentaciju u vezi sa izradom Detaljne studije lokacije (DSL) Arsenal u Tivtu i nasipanja mora i namjere izgradnje stambeno-hotelskih objekata u moru.

“Niko nema pravo da radi na nasipanju mora. I svako ko bude radio mimo propisa, a ja budem saznao, biće podnijeta krivična prijava nadležnom tužilaštvu i nadam se najstrože sankcionisan”, poručio je Odović.

On nije precizirao kolika je vrijednost arbitražnog postupka koji je protiv Crne Gore pokrenuo konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited koji je planirao da gradi luksuzno-turistički kompleks Montrose na polustrvu Luštica.

Odović je naveo da će pravnog zastupnika države u ovom sporu za koji je nadležan sud u Londonu izabrati na međunarodnom javnom pozivu.

Odović je kazao da tri nacrta zakona u vezi sa prostornim planiranja koje je pripremila prethodna Vlada nijesu bili usaglašeni sa EU i svjetskim standardima i zakonodavnim okvirima Crne Gore, te da će oni tokom ove godine biti poslati Skupštini na usvajanje.

Najčitanije