26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan prvi sastanak Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone u Tivtu

Foto – TO Tivat www. tivat.travel

„Od ove ljetnje sezone očekujemo mnogo i činićemo sve što možemo da se ona odvija neometano…“



Brojni predstavnici lokalnih i državnih službi i preduzeća prisustvovali su prvom ovogodišnjem sastanku Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone u Tivtu, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Željko Komnenović.

„Od ove ljetnje sezone očekujemo mnogo i činićemo sve što možemo da se ona odvija neometano“, poručio je na sastanku Komnenović dodajući da je lokalna uprava upoznata sa svim izazovima i mogućim problemima koji postoje ili se mogu pojaviti na različitim nivoima.

„Zabrana izvođenja građevinskih radova stupa na snagu 1. juna, a odobrenja za izvođenje radova biće potpisana samo kada su u pitanju javni radovi, izgradnja hotelskih kapaciteta i radovi u okviru velikih investicionih projekata“ – potvrdio je Komnenović. U toku su radovi na izgradnji bulevara Jaz-Tivat, a predsjednik opštine je najavio mogućnost da se do ljeta, za saobraćaj osposobe dodatne dvije trake od aerodroma do krtoljskog kružnog toka.

Dostatno elektro-energetsko i vodosnabdijevanje grada predstavljaće izazov, pa se za narednu sedmicu planira sastanak sa rukovodstvom Regionalnog vodovoda, kako bi se razmotrila mogućnost pribavljanja dodatnih količina vode za Tivat. Po riječima Alena Krivokapića, direktora Vodovoda i kanalizacije Tivat, ovo preduzeće je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježilo 10% rasta u fakturisanju usluga vode i kanalizacije, dok je u protekle tri godine evidentirano 1000 novih priključaka.

Trend rasta broja dolazaka u Tivat bilježe i na Aerodromu Tivat, pa je tako u aprilu i maju ostvaren veći promet putnika nego u istom periodu 2019. godine. Uvedene su nove avio linije ka Izmiru i Birmingemu, a u junu se planira otvaranje Terminala 2. Na redovnost procesa rada utiče nedovoljan broj službenika granične policije. Sa istim problemom suočava se i Odjeljenje bezbjednosti Tivat, a najavljena je ispomoć tokom ljetnjih mjeseci.

Po evidenciji JP za upravljanje morskim dobrom u Tivtu postoji 50 kupališta od kojih je šest novoregistrovanih. Predsjednik opštine naložio je službenicima Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor da zajedno sa kontrolorima Morskog dobra obiđu ova kupališta i sačine zabilješku o pristupačnosti ovih lokacija i njihovoj dostupnosti građanima. Na sastanku je bilo rječi o lošem stanju na plažama Kalardovo i Plavi horizonti, te je upućena molba da se zakupci kontaktiraju od strane Morskog dobra i da se urgira njihovo privođenje namjeni.

Iz tivatskog Parking servisa najavili su angažovanje dodatnog, drugog specijalnog vozila pauk, koje će tokom ljeta biti aktivno u Radovićima i na Luštici. Parking prostor u Arsenalskoj ulici dobiće parkomate i novi sistem video nadzora, a u planu je postavljanje pametnih parking semafora na dvije lokacije na ulasku u grad, koji će posjetioce Tivta obavještavati o slobodnim parking mjestima na određenim parking poizicijama u gradu.

Direktorica Turističke organizacije Tivat Nina Lakičević podjestila je prisutne na inicijativu određenog broja lokalnih turističkih organizacija da izmjenom Zakona o boravišnoj taksi dođe do povećanje ovog davanja. Tokom sastanka prisutni su upoznati da je Vlada oformila radnu grupu koja radi na izmjeni i dopuni postojećeg zakonskog rješenja. TO Tivat prethodnih je dana Tivat predstavila u Beogradu, a nedavno je objavljen i kalendar događaja za 2024. godinu.

U radu Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone učestvovala je i Ljiljana Vuksanović, šefica odsijeka za strateško planiranje u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Svoj doprinos dali su i predstavnici Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja, Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor, Sekretarijata za privredu, Doma zdravlja Tivat, Muzeja i galerije Tivat i Radio Tivta.

Najčitanije