26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan sajam zapošljavanja i panel diskusija „Dan plave karijere  – Istraži horizonte uspjeha“

Treći po redu sajam zapošljavanja pod nazivom „Dan plave karijere“ održan je u srijedu, 8. maja u Kotoru, u Hotelu Cattaro.

Ovaj događaj, pod sloganom „Istraži horizonte uspjeha“, organizovali su Pomorski fakultet Kotor i Studentska organizacija Pomorskog fakulteta Kotor  u saradnji sa Sekretarijatom za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor. Aktuelna manifestacija je ponovo uspjela okupiti impresivan broj privrednih subjekata iz pomorskog sektora, pružajući na taj način studentima posebnu priliku da uspostave važne kontakte, razmijene iskustva i saznaju više o mogućnostima zapošljavanja i razvoja  karijere u  pomorskoj industriji.

Skup je otvorila dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Tatijana Dlabač, ističući važnost kontinuirane povezanosti akademske zajednice sa privrednim sektorom. Ukazala je na značaj razmjene znanja i iskustava između fakulteta i privrednih subjekata kako bi se omogućilo da obrazovanje bude relevantno i prilagođeno potrebama tržišta rada.

Suzana Radulović, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, govorila je o inicijativama Opštine Kotor za podršku mladim profesionalcima u pomorskoj industriji. U svom obraćanju, naglasila je važnost lokalne podrške i angažmana u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj karijere u pomorskom sektoru, istovremeno podstičući saradnju između lokalne samouprave, obrazovnih institucija i privrednih subjekata kako bi se stvorili održivi putevi zapošljavanja za mlade.

Dan plave karijere

Student povjerenik, Andrija Ćalasan, iznio je perspektivu studenata, podstičući svoje kolege na aktivno učešće u industriji koja se neprestano mijenja i pruža nove mogućnosti za karijeru. Njegova poruka naglasila je važnost mladih generacija u donošenju svježih ideja i energije unutar privrede.

Pozitivnu atmosferu u kojoj se odvijao ovogodišnji „Dan plave karijere” dodatno je oplemenila muzička numera koji je izvela Anja Miljenović, učenica ŠOSMO „Vida Matjan“.

Dan plave karijere

Centralni dio događaja bila je panel diskusija kojom je moderirala doc. dr Ranka Krivokapić. U diskusiji su učestvovali predstavnici vodećih privrednih subjekata, pri čemu su se posebno predstavili: Luka Kotor AD, Luka Bar AD, Crnogorska plovidba Kotor, Barska plovidba AD Bar, MSC Montenegro,  UNA Montenegro, Inar-Ivošević d.o.o, Adriatic 42, Udruženje pomorskih agenata Crne Gore i Udruženje hotelijera Kotor. Razgovaralo se o najnovijim trendovima u industriji, izazovima s kojima se kompanije susreću i mogućnostima za zapošljavanje novih kadrova. Panel je omogućio neposrednu komunikaciju između studenata i nekih od vodećih stručnjaka unutar pomorskog sektora, što je jedan od ključnih ciljeva ovog događaja.

Nakon panela, učesnici su imali priliku da uz druženje i koktel, uspostave i dodatno ojačaju profesionalne kontakate, te dodatno doprinesu atmosferi saradnje i zajedništva. Za prisutne studente je organizovan i nagradni kviz znanja, a zatim  i profesionalno fotografisanje za CV, u smislu dodatne podrške i pripreme za tržište rada.

U ime Pomorskog fakulteta Kotor i Studentske organizacije Pomorskog fakulteta Kotor još jednom iskazujemo iskrenu zahvalnost svim učesnicima ovogodišnjeg “Dana plave karijere”.

Najčitanije