33 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana biciklijada „Putovanje kroz istoriju – Ćirom kroz Herceg Novi“

Biciklijada – Ćiro – HN

Biciklijada „Putovanje kroz istoriju – Ćirom kroz Herceg Novi“ juče je okupila veliki broj zaljubljenika u biciklizam, koji su uživali u vožnji atraktivnom trasom uz more, od Igala do Zelenike.

Događaj su organizovali Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Triatlon klub Herceg Novii, uz podršku Herceg Novi Tourism Board – Turistička organizacija Herceg Novi, a kao jednu od aktivnosti projekta „Prekogranična tematska turistička destinacija: stara uskotračna željeznica – ĆIRO II“, Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Pored rekreativaca i profesionalnih sportista, kao i mališana iz Herceg Novog, Tivta i Kotora, na ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju odazvali su se i članovi Triatlon kluba Kotor i biciklističkog kluba Vučiji zub iz Trebinja, a događaju su prisustvovali i predstavnici Opštine Konavle koja je projektni partner. Podijeljeno je 76 startnih paketa, odnosno ranaca, majica i nekoliko pratećih interesantnih poklona obezbjeđenih za sve učesnike.

Biciklijada – Ćiro – HN

Biciklistička tura organizovana je trasom nekadašnje pruge, a učesnici su u pauzi za okrepu na Škveru, pored zgrade nekadašnje željezničke stanice, imali priliku da poslušaju predavanje o uskotračnoj pruzi Gabela – Zelenika, kojom je posljednji voz iz Zelenike krenuo 30. juna 1968. godine. Popularni Ćiro je iz Dubrovnika posljednji je put krenuo 30. maja 1976, a u ljeto te iste godine započeta je demontaža pruge.

Cilj biciklijade bio je u Zelenici, ispred ugostiteljskog objekta Vagon, Zelenika, još jedne lokacije koja svjedoči o uskotračnoj pruzi. Učesnike su na cilju pozdravili potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur i arhitekta Vuk Čvoro, koji je zaslužan za revitalizaciju vagona.

Biciklijada – Ćiro – HN

„Glavni cilj projekta „Ćiro 2“ je jačanje i diversifikacija turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaliva kroz razvoj zajedničke tematsko-turističke destinacije, a ta zajednička povezica je stara uskotračna željeznica. Projekat „Ćiro 2“ je proširio postojeću infrastrukturu biciklističkih staza u Herceg Novom i stvorio nove turističke sadržaje“, istakao je Mustur.

On je podsjetio da je izgrađena nova biciklistička staza u Sutorini, lokalni pružaoci usluga su dobili „bike friendly“ oznaku, urađen je promo video, a dio projekta „Ćiro 2“ su i izgradnja pump track poligona i mountain-bike parka, kao i mobilna aplikacija sa biciklističkim rutama kroz tri partnerske regije. Mustur je izrazio zadovoljstvo što se danas možemo voziti biciklima po jednom dijelu trase nekadašnje željezničke pruge koja je prije više od vijek povezivala Herceg Novi i Boku sa regionom i Evropom.

Biciklijada – Ćiro – HN

Za sve učesnike je na cilju organizovano druženje, uz osvježenje i zakusku, a upriličena je i multimedijalna prezentacija uskotračne pruge, koja je uključivala izložbu fotografija i prikazivanje filma. Pratnja biciklistima bili su ekipa Hitne medicinske pomoći i Služba komunalne policije, koji nisu imali razloga za intervenisanje.

Vodeći partner na projektu „Ćiro 2“ je Opštna Ravno, a partneri su Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Opština Konavle. Projekat je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih predloga Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta za sve prekogranične partnere je 1.770.362,68 eura, a sredstvima Evropske unije sufinansirano je 85 posto, odnosno 1.504.808,26 eura. Od ukupne svote, odobreni budžet za Herceg Novi iznosi 501.420,32 eura.

Najčitanije