17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

OJU „Muzeji” Kotor – uskoro prva konzervatorsko-restauratorska radionica za papir u Boki Kotorskoj

Kotor foto Boka News

OJU „Muzeji” Kotor obavještava uskoro će početi sa radovima na adaptaciji prostorija koje na broju 313 u Starom gradu u cilju stvaranja uslova za rad konzervatorsko – restauratorske radionice. Okončana je izrada projektnog zadatka na osnovu konzervatorskih uslova, nakon čega se pristupilo prikupljanju ponuda projektantskih firmi za izradu konzervatorskog projekta adaptacije prostora, poručuju iz ove ustanove.

Otvaranjem konzervatorsko – restauratorske radionice OJU „Muzeji” će upotpuniti djelatnost otvaranjem mogućnosti za konzervaciju najprije papira, a potom kamena, drveta i tekstila.

OJU „Muzeji” Kotor sadrži obimnu papirnu građu i to arhivski fond Opštine Perast, porodični arhiv Visković, fond osnovne škole Perast i bibloteke porodica Visković, Balović, Krklec i Milošević. Imajući u vidu da u Kotoru postoje značajni crkveni arhivi, biblioteke i razne privatne zbirke sa papirnom građom, knjigama, dokumentima, umjetninama na papiru, akvarelima, litografijama i slično, od javnog interesa je planirano otvaranje prve konzervatorsko-restauratorske radionice za papir u Boki Kotorskoj.

Radionica će biti zadužena za zaštitu papirne građe, preventivnu konzervaciju i konzervatorsko-restauratorske zahvate.

Voditeljka radionice će biti licencirana konzervatorka-restauratorka mr Maja Uskoković koja je završila magistarske studije restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku. Radila je na više projekata odobrenih od strane Ministarstva kulture kao i na predmetima iz fundusa Muzeja grada Perasta.

Najčitanije