4 C
Kotor

Slušaj online radio

Oko 600 maski na Dječijem maskenbalu, gost izenađenja Ljubivoje Ršumović

Dječiji maskenbal – Foto Zvezdana Kujović

Oko 600 likova iz bajki i crtaća, superjunaka, cvjetova, čarobnjaka, kao i motivi Herceg Novog, mora i mimoze ispunili su i zašarenili salu Instituta Igalo tokom juče održanog Dječijeg maskenbala 54. Praznika mimoze. Maskirani mališani u mlađoj, a potom i u starijoj grupi, prodefilovali su scenom, plesali, pjevali i učestvovali u igrama koje su za njih osmišljene. Kao gost iznenađenja, na maskenbalu za osnovce pojavio se jedan čuveni brk, koji je obilježio djetinjstvo mnogih generacija, pisac Ljubivoje Ršumović.

Nagrade su uručene najkreativnijim maskama u obje grupe, cijeneći naročito one ručno rađene, koje su djeca osmišljavala i izrađivala zajedno sa mamama i tatama, babama, tetkama, vaspitačicama. Na kraju programa, svako dijete dobilo je diplomu za učešće i slatki poklon.

Dječiji maskenbal – Foto Zvezdana Kujović

U kategoriji grupnih maski za uzrast do 6 godina prva nagrada pripala je djeci iz vrtića “Naša radost” na Toploj sa maskom “Hercegnovske tvrđave i đardini”. Oni su predstavili simbole grada i zajedno sa vaspitačicama poslali poruku da “ne daju Institut i Bolnicu”, ustanove koje su važne za budućnost grada. Drugu nagradu osvojila je atraktivna maska “Hobotnica i meduze”, a treću “Pužići”. Među pojedinačnim maskama u mlađoj grupi, prvo mjesto je osvojio “Viking”, drugo “Kabina”, a treće “Planeta”. Specijalne nagrade zavrijedile su maske “Baka”, “Ruža”, “Vatrogasac”, “Neonatolog”, “Adams”.

Među grupnim maskama za uzrast od 7 do 14 godina izdvojile su se atraktivne “Kraljice mora – meduze”, kojima je žiri dodijelio prvu nagradu. Drugo mjesto osvojila je maska “Ćiro”, a treće “Osnovna škola Bombašin Strujić”. U kategoriji pojedinačnih, prvu nagradu osvojila je maska “Papagaj”, drugu “Mimoza”, a treću “Cvijet”. Specijalna priznanja pripala su maskama “Pipi duga čarapa”, “Pčelica”, “Veš mašina”, “Vještica”, “Paun”.

Dječiji maskenbal – Foto Zvezdana Kujović

“Ne znam kako da vam opišem radost što sam danas ovdje sa vama, kao da sam iz stvarnosti došao u neku bajku, i to ne u jednu, nego u stotinu bajki”, kazao je Ljubivoje Ršumović pozdravljajući mališane.

U znak zahvalnosti čika Ljubivoju, djeca su u glas otpjevala njegovu pjesmu “Deca su ukras svijeta”, koja je u Srbiji proglašena dječijom himnom. Ršumović im je uputio poziv da u utorak, 21. februara dođu na druženje u dvoranu “Park”, gdje će u okviru Praznika mimoze biti održan program “Susret s piscem”.

Dječiji maskenbal – Foto Zvezdana Kujović

“Čovjek koji doživi ovo, da igra, da sluša igru, da gleda kako stotine djece mogu svoj život da pretvore u radost, i ne samo svoj nego i nas koji smo bili oko njih, to je fantastično”, podijelio je Ršumović svoj utisak nakon Dječijeg maskenbala.

On je svojim stihovima poslao poruku, više roditeljima nego djeci: “Dijete treba da posmatraš, ali mu nemoj na put stati, što ga prije čovjekom smatraš prije će čovjek i postati. Ovako od djece postaju ljudi, a onda od ljudi, zavisno od afiniteta, postaju majstori, doktori, ljekari, a da bi sve to jedna država imala mora da povede računa o natalitetu”.

Veliki broj mališana koji je učestvovao na Dječijem maskenbalu predstavlja pozitivno iznenađenje, istakla je u Antonija Novoselac ime organizatora.

“Svaka naredna godina je mnogo bolja, maske su kreativnije, djeca su raspoložena za igru i to nam daje vjetar u leđa da je organizacija maskenbala na pravom putu“, kazala je Novoselac.

Organizatori 54. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg-fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku brojnih sponzora i prijatelja festivala.

Najčitanije