20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Okrenuti se regionu i zemljama centralne i zapadne Evrope

Kotor – foto boka News

Crna Gora bi promotivne aktivnosti ove sezone trebalo da usmjeri ka regionu i centralnoj i zapadnoj Evrope, ocijenila je direktorica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja, Branka Džoganović, i dodala da sve mora biti intezivnije i transparentnije u cilju produktivnije saradnje.

Ona je rekla da je deviza Udruženja da komšija nije konkurencija i da iz tog razloga žele da pošalju poruku da je ključ u saradnji, dogovaranju i planiranju.

„Za ovu godinu, na vrijeme smo dali preporuke da se promotivne aktivnosti usmjere ka regionu i zemljama centralne i zapadne Evrope. Naša je težnja da se orjentišemo ka destinacijama kojima smo dostupni i drumski. To su češća, vansezonska i sezonska putovanja, vezana za godišnje odmore i raspuste, ali i za manifestacije, praznike, određene proslave“, rekla je Džoganović agenciji Mina-business.

Ona smatra da će Crna Gora, kao destinacija, napredovati mnogo više u dijelu raznolikosti sadržaja i usluge kroz orjentaciju ka tim tržištima.

„Ne mislim samo na region. U Hrvatskoj, na primjer, od ukupnog broja noćenja, samo se par procenata manje ostvari u kampovima u odnosu na privatni smještaj. Gosti iz Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunije biraju manje turistički popularne gradove u destinaciji, borave van gradskog centra i to je prilika za vlasnike smještaja u zaleđu i seoskih domaćinstava da povećaju posjećenost“, navela je Džoganović.

Što se cijena tiče, u Udruženju ostaju pri preporuci da cijena treba biti realna.

„Vraćanje na cijene iz 2018/2019 je najbliže našoj preporuci“, objasnila je Džoganović.

Ona je navela da je ratni sukob u Ukrajini uzdrmao svjetsku ekonomiju pa samim tim i crnogorsku.

„Sankcije uvedene zbog agresije Rusije imaju negativne posljedice za sve strane. Nakon koronakrize aktuelna ratna situacija između dvije države, koje značajno utiču na ekonomiju, dodatno će usporiti i otežati naš oporavak. Posljedice se već osjećaju kroz rast cijena energenata i hrane, što lančano uzrokuje rast cijena usluga od kojih smo svakodnevno zavisni“, rekla je Džoganović.

Turizam – foto Boka News

Prema njenim riječima, standard ljudi sa bilo kojeg emitivnog tržišta je ugrožen, pojačana je bojazan za sigurnost i to sve će uticati na planiranje putovanja.

„Korona nas je naučila da moramo biti spremni na sve uslove, ali i da moramo djelovati zajedno i sistemski. Potrebne su jasne smjernice koje će voditi svakog pojedinca u odgovarajućem pravcu, da bi izašli na kraj sa posljedicama, što manje ranjeni“, kazala je Džoganović.

Ona je saopštila da, iako smo kao destinacija postizali fantastične rezultate kada je zapadno tržište u pitanju, nedostatak odgovarajuće strategije na nacionalnom nivou, kao i koordinisane saradnje svih privrednih subjekata na lokalnom, doveli su do toga da ta tržišta izgubimo.

„Kvalitet ponude nije pratio potražnju, kvalitet sadržaja i servisa takođe, i to je rezultiralo povlačenjem glavnih turoperatora za ova tržišta. Godinama unazad fokus i najveća očekivanja su postavljena ka rusko-ukrainskom tržištu. Već prošle godine se osjetila razlika, jer gostiju sa rusko-ukrajinskog tržišta nije bilo u mjeri u kojoj se očekivalo“, kazala je Džoganović.

Što se privatnog smještaja tiče, prošle sezone je dominirao region.

Džoganović smatra da je dobra strategija Nacionalne turističke organizacije (NTO) da marketinške aktivnosti za ovu godinu usmjeri ka češkom i slovačkom tržištu.

Crna Gora se promoviše i na tržištima centralne, zapadne Evrope i regiona i to ima efekta.

„Unazad mjesec imamo određeni broj gostiju iz Njemačke i Francuske u pojedinim hotelskim kapacitetima. Tome su sigurno doprinjeli i B2B sastanci stranih agencija sa predstavnicima naših hotela. Ovo može značiti da je to dobar pravac, ali sve mora biti intezivnije i transparentnije. Online webinari i prezentacije moraju postati dio naše svakodnevice ako želimo da uspostavimo čvršću i produktivniju saradnju“, poručila je Džoganović.

Govoreći o otkazivanju rezervacija, ona je kazala da otkazivanja nijesu vezana samo za tržišta Rusije i Ukrajine.

„Trend ranog bukinga se gubi i, prema rezultatima istraživanja rezervacionih kanala, gosti će najsigurnije rezervisati 30-ak dana prije planiranog dolaska. U međuvremenu su im važne mogućnosti besplatnog otkazivanja i promjene datuma. Trendovi u putovanjima su se značajno promijenili. Moramo poznavati svoje goste, interesovanja i potrebe, da bismo ispunili očekivanja“, dodala je Džoganović.

Ona je kazala da su gosti iz regiona, koji su bili vjerni nekim drugim tržištima, prošle sezone ostavili pozitivne ocjene za kvalitet smještaja, koji je značajno poboljšan u odnosu na neki raniji period.

Gosti sa ukrajinskog tržišta su prisutni sve više u ovom vansezonskom periodu.

„Odabrali su i naše primorje za boravak sljedećih par mjeseci, da sačekaju rješavanje situacije u njihovoj zemlji. Trudimo se biti dobri domaćini u ovoj izuzetno složenoj situaciji“, rekla je Džoganović.

Ona je saopštila da bez institucionalne podrške, specijalizovanih programa podrške za unapređenje kapaciteta, programa edukacije i digitalnih rješenja, ne postoji način da se nadomjeste gubici koji se gomilaju od 2019. godine.

„Bez intenzivne, organizovane kampanje za privatni smještaj sa nacionalnog nivoa, uz definisanje proizvoda i ponude na lokalnom nivou, imaćemo i dalje 30 dana sezone, a to nije problem odraditi nijednom izdavaocu. Problem je ostalih 210 dana kada gostiju nema. Moramo postići kontinuitet u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama“, tvrdi Džoganović.

Ona smatra da treba definisati lokalni proizvod i zajedno sa smještajem promovisati na tržištima kojima smo najdostupniji.

„Opština Bar je pokazatelj dobre saradnje na lokalnom nivou i planskog razmišljanja kada je definisanje turističkog proizvoda u pitanju. Oni su se odredili kao destinacija za porodični odmor i cijela ponuda grada će se razvijati u tom pravcu. Kapaciteti privatnog smještaja u Baru, koji su do sada činili 85 odsto kapaciteta grada, imaju priliku da se organizuju, prilagode i obezbijede goste u dužem vremenskom intervalu“, zaključila je Džoganović.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije