24 C
Kotor

Slušaj online radio

Oluje pogodile Britaniju, Francusku i Dansku, dvoje mrtvih u Škotskoj

Olujno nevrijeme
Foto: Lee Smith / REUTERS

Dijelove istočne Škotske pogodile su u petak velike poplave nakon što je oluja Babet donijela obilne kiše i vjetrove koji su puhali do 113 kilometara na sat. Upozorenja na poplave i oluje oglašena su i na jugu Francuske te u Danskoj.

Britanski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje prvi put nakon veljače 2020. predviđajući da će na neka područja pasti do 250 milimetara kiše.

Jedna je žena poginula u četvrtak kada ju je odnijela rijeka, a muškarca je ubilo stablo koje je palo na njegov automobil.

– Ovo je izvanredan događaj i vjerojatno ćemo svjedočiti novim poplavama, rekao je šef zavoda Andy Page.

Dodao je da se mogu očekivati nestanci struje i prekid osnovnih javnih usluga te pozvao stanovnike da budu spremni na to da će možda biti odsječeni idućih nekoliko dana.

Žuta upozorenja izdana su za veći dio Engleske.

Vlasti u regiji Alpes Maritimes na jugu Francuske upozorile su stanovnike na poplave i vjetrove do 130 kilometara. Udari groma izazvali su prekid opskrbe strujom i zatvorili škole.

U Nici su zbog odrona tla i srušenih stabala zatvorene brojne ceste, a poznato šetalište zatvoreno je zbog velikih valova. Zatvorene su sve škole i vrtići.

– Evakuirano je 250 ljudi, ali nitko nije ozlijeđen, rekao je regionalni čelnik Hugues Moutouh.

Oluja na Baltičkom moru stigla je do istočne obale Danske i izazvala evakuaciju stanovništva i nestanke struje.

Danska policija pozvala je preko društvene mreže X stanovnike i turiste da napuste područje oko plaže Sandersvig jer je pukao nasip blizu vikendaškog naselja na jugu Jutlanda.

Zbog poplava su na evakuaciju pozvani i stanovnici otoka na jugoistoku zemlje.

Zračni i trajektni promet je ograničen, 88 letova otkazano je na aerodromu u Kopenhagenu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije