27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Olujni kompas, Željka Brguljana jedna od 17 najljepše oblikovanih knjiga

Olujni kompaOlujni kompas,Željko Brguljan

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu zaključila je konkurs „Hrvatska lijepa knjiga 2021“ za najljepše oblikovanu hrvatsku knjigu objavljenu u prošloj godini, a od pristiglih 175 izdanja izabrano je njih 17, objavila je u utorak NSK.

Konkurs je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst, radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni konkurs i izložbu “Best Book Design from all over the World”, koja će se održati tokom trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu “Book Art International”, koja se organizuje u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Pristiglo 175 izdanja od kojih je Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademski slikar-grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev, prof. dr. Nives Tomašević, te viša knjižničarka i kustostkinja Vesna Vlašić, urednica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 17, među njima i Olujni kompas, Željka Brguljana.

Zbirka poezije je izdanje Ogranka MH u Boki Kotorskoj u suizdavaštvu sa autorom, štampano je u Zagrebu u avgustu prošle godine. Ilustracije za knjigu je uradio Željko Brguljan, urednica zbirke je Vera Vujović, grafički dizajn je uradio Mario Aničić.

Izdavanje knjige omogućeno je sredstvima samog autora i donacijom Matice Hrvatske iz Zagreba, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor i Hrvatskog Nacionalnog vijeća Crne Gore.

Najčitanije