11 C
Kotor

Slušaj online radio

Olupina bombardera B17 u podmorju Visa

Olupina bombardera B17 u podmorju Visa

Ni dva mjeseca nakon što je pronašao sef na olupini poznate Re d’Italije, što su ekskluzivno objavili u Dnevniku HRT – ekipa komiškog ronioca Lorenca Marovića – u viškom podmorju otkrio je novu senzaciju: američki bombarder B17 iz Drugoga svjetskog rata.

Na dubini od stotinu metara snivao je sedam i pol desetljeća. Nakon što im se sasvim slučajno pojavio na sonaru, probudili su ga komiški ronioci zaronivši s njemačkim dubinskim prijateljima.

Za ovu se leteću tvrđavu pretpostavlja da se vraćala s bombardiranja njemačke rafinerije. Zna se da je avion B17 tipa F, da se pilot zvao Charles Dodrill i da je posada spašena. Umrežena je ronilačka ekipa s ljubiteljima povijesnih aviona, nije im ovo prvo otkriće. Našli su do sad 3 aviona i nekoliko olupina starih koča.

Olupina bombardera B17 u podmorju Visa

Za pretrage dna opremljena je ova ronilačka družina vrhunski. Prije turističkih zarona brali su koralje. Marović mlađi nominiran je i za Plavu vrpcu – zakrpavši na otvorenome moru ovog ljeta tonući turski brod – spasio je Jadran od onečišćenja. A more pamti i vraća.

Najčitanije