14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi i Eko fond potpisali memorandum o saradnji – u cilju poboljšanja zaštite životne sredine

Opština Herceg Novi i Eko fond potpisali memorandum o saradnji

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine, Draško Boljević potpisali su danas Memorandum o saradnji koji je preduslov za realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti u cilju poboljšanja zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i kvaliteta života.

Potpisivanje memoranduma je prvi korak u boljoj i konkretnijoj saradnji, kazao je direktor Eko fonda, Draško Boljević.

„Time smo uklonili eventualne barijere koje bi nas onemogućile da odmah reagujemo i pomognemo u rješevanju određenih ekoloških problema na koje nam ukaže Opština Herceg Novi. Oblasti za koje je Eko fond nadređen su prije svega zaštita životne sredine, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i klimatske promjene. Klimatske promjene teško možemo da posmatramo na lokalnom nivou i taj segment više protežiramo sa državnog nivoa, ali kada je riječ o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine, iza nas su dvije uspješne godine. Tokom 2023. obezbijedili smo 1,5 miliona eura lokalnim samoupravama, ali će nažalost biti iskorišćeno oko 900 000 eura. To je i jedan od razloga zašto pravimo individualne sastanke sa svakom opštinom jer želimo da vidimo zašto nisu iskorišćena sredstva, zašto lokalne samouprave nisu konkurisale za određene projekte“, kazao je Boljević.

On je naglasio da će Eko fond ove godine obezbijediti još veći budžet, a sredstva će višestruko povećati u segmentima za koje su opštine do sada pokazivale veliko interesovanje.

„Ponovićemo konkurse koji su se pokazali potrebnim opštinama kao što je nabavka komunalne opreme gdje je Opština Herceg Novi dobila subvencije, zatim upravljanje divljim deponijama odnosno nelegalnim odlagalištima, kao i mjere energetske efikasnosti koje smo namjeravali da implementiramo u zgradama lokalnih samouprava. Sve su to neki početni koraci gdje smo zauzeli pravac kretanja u cilju rješavanja ekoloških problema“, kazao je Boljević.

Herceg Novi je grad koji teži očuvanju prirodnih resursa i unaprijeđenju životne sredine jer je to ključni način da se očuva baština i prenese budućim generacijama, kazao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

„Kako bismo to postigli potrebna nam je snažna, partnerska podrška i u ime Opštine Herceg Novi želim da izrazim iskrenu volju da sa Eko fondom gradimo takvu saradnju. Imali smo priliku da već sarađujemo kroz ostvarene subvencije za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Ova podrška nam je omogućila da unaprijedimo infrastrukturu komunalnog sistema u našem gradu, što je bio izuzetno važan korak ka stvaranju zdravije, održive sredine za naše građane. Naše ambicije tu ne prestaju i želja nam je da ulažemo u očuvanje i unaprijeđenje životne sredine vjerujući da je Eko fond prava institucija koja može da nam pruži pomoć i podršku. Samo zajedno kao partnerska zajednica možemo postići trajne rezultate i obezbijediti održivu i prosperitetnu budućnost za naš grad i državu“, kazao je potpredsjednik Mustur.

Opština Herceg Novi i Eko fond potpisali memorandum o saradnji

Predstavnike Fonda za zaštitu životne sredine, sekretare lokalne samouprave, direktore i predstavnike preduzeća i agencija iz našeg grada, pozdravila je v.d. sekretarka za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mila Petijević u ime sekretarijata koji je nosilac saradnje sa Eko fondom i inicijatori projekata.

Tokom prezentacije predstavnici Eko fonda pojasnili su za koje oblasti pravna i fizička lica mogu ostvariti subvencije, ukazali da će ove godine za nabavku komunalne opreme umjesto 300.000 eura biti ponuđeno 1,2 miliona eura u dvije linije: za nabavku stacionirane i pokretne komunalne opreme, a uvećanja su predviđena i u drugim segmentima.

Kao primjer dobre prakse, predstavnica preduzeća Čistoća Herceg Novi, Radmila Perović predstavila je implementaciju projekta nabavke komunalne opreme za koju su ostvarili subvenciju u iznosu od 33 821,70 eura.

Memorandum o saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine je veoma značajan za Opštinu Herceg Novi koja je u sektoru za energetsku efikasnost pokrenula dva projekta: plan energetske efikasnosti za Opštinu Herceg Novi 2023-2032. god i pregled energetske efekasnosti zgrade Opštine. Planirani radovi predviđaju postavljanje demit fasade kao i novog sistema grijanja i hlađenja kako bi bila postignuta optimalna energetska efikasnost i smanjeni troškovi.

Najčitanije