16 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi i Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada ozvaničili partnerstvo

Županović i Klasić

Opština Herceg Novi ozvaničila je saradnju sa Fakultetom za sport i turizam iz Novog Sada, sa ciljem poboljšanja mogućnosti za obrazovanje aktivnih sportista i trenera iz našeg grada.

Pismom namjere, koji su potpisali predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Savjeta Fakulteta prof. dr Zlatko Ahmetović, partneri su se obavezali da uspostave povoljan ambijent u kojem će sportisti koje Opština Herceg Novi kao pokrovitelj selektuje pohađati ovu akreditovanu visokoškolsku akademsku instituciju. Saradnja je uspostavljena preko opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, a uz posredovanje prof. dr Iva Županovića.

Opština na ovaj način aktivnim sportistima i trenerima iz Herceg Novog otvara mogućnost da steknu visoko obrazovanje u oblasti za koju su se opredijelili, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić na današnjoj konferenciji za novinare. On je istakao da je Fakultet za sport i turizam još jedan pouzdan partner lokalne uprave u namjeri da obezbijedi što bolje uslove za edukaciju novskih sportista.

Kako je objasnio, Opština će biti pokrovitelj perspektivnim studentima, a Fakultet će im obezbijediti posebne uslove studiranja, koji se ogledaju u vremenskom planiranju termina ispitnih rokova i konsultacija koji će uvažavati kalendare takmičenja tako upisanih studenata. Pozvao je sve zainteresovane sportiste i trenere da se za više informacija obrate Sekretarijatu.

„Mislim da je ovo jako dobar iskorak u smislu omogućavanja mladim ljudima da pronađu pravu putanju i sjutra znanje implementiraju u praksi, kada je u pitanju vođenje sportskih klubova, saveza i generalno sportskih institucija“, kazao je prof.dr Ivo Županović.  Kako je objasnio, nakon završetka sportske karijere mnogi odluče da ostanu u sportu i zato smatra za izuzetno važno što Opština Herceg Novi ima namjeru da takvim ljudima omogući kvalitetno obrazovanje.

O kvalitetu Fakulteta za sport i visoko obrazovanje govore sportska imena koja su na spisku studenata ove ustanove, istakao je Županović i naveo neke od njih: košarkaš Nikola Kalinić, bivši fudbaler Milan Lane Jovanović, odbojkaši Vasa Mijić i Veljko Petković, kao i treneri sa ovog područja poput Jovana Popovića i Mladena Klikovca.

„Na osnovnim i master studijama studenti će moći da pohađaju nastavu iz individualnih i kolektivnih sportova, iz trenažnih procesa, imaju laboratoriju za razna mjerenja. S druge strane, moći će da usavršavaju svoja znanja iz upravljanja sportskim objektima i organizacijama“, rekao je Županović.

Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada osnovan je 2004. godine, a posluje u sastavu Univerziteta Educons.

„Educons u svom dijapazonu ima stručne fakultete, poput poljoprivrede, zaštite životne sredine, informacionih tehnologija – ukupno deset fakulteta. Dakle, ako ovaj pilot projekat uspije ostaje prostor za dalju saradnju“, dodao je Županović.

Fakultet, kao i svi studijski programi, akreditovan je kao naučna institucija sa dozvolom za obavljanje naučno-istraživačkog rada. Akreditovan je za sprovođenje osam studijskih programa: tri u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, tri u oblasti menadžmenta i biznisa u turizmu i dva u oblasti psihologije. Kurikulumi su generalno koncipirani tako da se osnovni nivo završava nakon četiri godine studija, diplomski master nivo traje jednu, a doktorske studije tri godine.

Najčitanije