7 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi i Ministarstvo zajedno finansiraju sanaciju bastiona sv. Jeronima i istraživanje Potkovičaste kule

Potkovičasta kula i Sahat kula

Opština Herceg Novi i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta potpisali su ugovore o sufinansiranju dva značajna projekta iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara – Sanacija istočnog zida, kruništa i uklanjanje šuta iz bastiona Svetog Jeronima na kome se nalazi Paviljon Gradske muzike i Konzervatorsko istraživanje i izrada arhitektonsko-konzervatorskog projekta sanacije Potkovičaste (Zapadne) kule.

Oba projekta će realizovati Opština Herceg Novi, a Ministarstvo će ih sufinansirati sa ukupno 46,5 hiljada eura. Projekti su odobreni Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2021. godinu, po predlogu novskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje.

Sanacija istočnog zida, kruništa i uklanjanje šuta iz bastiona Svetog Jeronima na kome se nalazi paviljon Gradske muzike podrazumijeva da će na osnovu urađenog konzervatorskog projekta biti sprovedene sanacione mjere, raščišćen dio gradskih bedema sa pripadajućim fortifikacijama i bastionima, a sve u skladu sa konzervatorskim principima.

bastion-Sv-Jeronima-snimanje-avgust-2020

Istraživanje i izrada arhitektonsko-konzervatorskog projekta sanacije Potkovičaste (Zapadne) kule obuhvatiće konzervatorska i druga istraživanja za potrebe izrade projekta sanacije ove kule i dijela bedema koji vode do nje, zatim sporovođenje preventivnih mjera, uklanjanje samonikle vegetacije, injektiranje zidova i raščišćavanje prostora od nečistoće i rastinja.

Ovi projekti predstavljaju nastavak aktivnosti Opštine Herceg Novi na uređenju Starog grada, tačnije objekata koji predstavljaju kulturna dobra od izuzetnog značaja u samom centru Herceg Novog.

Paviljon-Gradske-muzike

U proteklom periodu je rekonstruisan Paviljon Gradske muzike na Karači, počela je adaptacija Omladinskog centra, predstoji sanacija bastiona Svetog Jeronima i istraživanje koje je preduslov za sanaciju Potkovičaste kule, u toku je sanacija Nikole Musića, u planu je popločavanje Stepeništa Marka Vojnovića, a u saradnji sa Državnim arhivom i sanacija fasade zgrade Arhiva.

Najčitanije