20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi i Morsko dobro najavljuju značajno bolju saradnju nego do sada

Sa sastanka

Novo rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, na čelu sa direktorom Mladenom Mikijeljem, boravilo je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi. Saradnja tog preduzeća i hercegnovske lokalne samouprave biće intenzivirana, što će za posljedicu imati više kapitalnih ulaganja i veću angažovanost po pitanjima brojnih problema u zoni morkog dobra.

Kako je nakon sastanka kazao predsjednik Opštine Stevan Katić, saradnja sa dojučerašnjim rukovodstvom Javnog preduzeća za upravljanje morksim dobrom nije bila na zavidnom nivou, što je i bila jedna od tema razgovora. Sada postoji obostrana volja da se problemi u pojasu morskog dobra rješavaju, a ne da se „guraju pod tepih“, kazao je predsjednik Katić.

-Dogovorili smo određene aktivnosti na koji način brže rješavati probleme, imajući u vidu da je u prethodnom periodu bilo stvari koje nisu funkcionisale. Morsko dobro nije željelo da reaguje na brojne probleme, pa smo morali sami da iznalazimo rješenja za probleme u zoni morskog dobra. U narednom periodu će biti drugačija dinamika, brža i konkretnija nego do sada. Rješavaćemo brojne tekuće probleme sa jedne strane, a sa druge i one koji se tiču investicija u zoni morskog dobra. Jasno je da se u Herceg Novom, kako od strane države tako i od strane Morskog dobra, vrlo malo ulagalo, a mnogo se odnosilo. Očekujemo nastavak radova na uređenju šetališta u Igalu i od Savine do Meljina, rekonstrukciju javne rasvjete, nove investicije, ali i realizaciju brojnih projekata o kojima ćemo tek razgovarati, istakao je predsjednik Katić.

Prema riječima Mikijelja, maćehinski odnos tog preduzeća prema Herceg Novom će se u narednom periodu morati promijeniti.

-Ono što smo uočili već na današnjem sastanku je da saradnja između ove dvije ustanove proteklih godina po mnogim pitanjima nije funkcionisala. Imamo takođe i činjenicu da se u prethodom periodu gotovo ništa nije investiralo u zoni morskog dobra u Herceg Novom. Najbolje o tome govori podatak da je prethodnih godina uloženo nekih 100 hiljada eura, što svakako nije dovoljno. Komunikacije u dijelu projektne dokumentacije i reliazacije kapitalnih projekata gotovo da nije bilo, a nije dobro funkcionisa ni rad inspekcijskih službi, kazao je Mikijelj i dodao da je kao neko ko je radio u Opštini Budva, svjestan da bi projekte trebalo realizovati na način da oni kreću od gradske administracije – jer ko bolje zna probleme grada Herceg Novog od sugrađana, lokalne samouprave i predsjendika na čijem je čelu.

Već danas smo stvorili preduslove za jedan kapitalni projekat koji je predviđšen Program korištenja sredstava u zoni Herceg novog, a to je šetalište od Kamenara do Bijele. Uvjeren sam da će se u narednom periodu desiti da makar u svakoj primorskoj opstini imamo bar dva kvalitetna kapitalna projekta.

Mikijelj je naglasio i da je već preduzeo određene korake: kako je u tom preduzeću ranije bili opredijeljeno 2 miliona eura za tekuću potrošnju i 2 miliona za kapitalna ulaganja, preraspodjelom će jedan milion biti preraspoređen u cilju povećanja budžeta za kapitalne projekte. Takođe, Vladi Crne Gore je upućem predlog da se svim zakupcima plaža omogući smanjenje cijene zakupa za 50 odsto.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednici Opštine Vesna Samardžić i Miloš Konjević i načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković. Prisutni su bili i direktori Komunalno stambenog preduzeća i Čistoće, Jasmina Konjević i Vasilije Seferović, sa kojima će rukovodioci Morskog dobra i sjutra održati radne sastanke.

Najčitanije