15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi nije odustala od izgradnje ribarske luke – Zelenika i dalje opcija

Ribarska luka Zelenika – foto Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi nije odustala od izgradnje ribarske luke, premda je pogrešno interpretirano na nekim mjestima da se povukla iz tog projekta. Prema riječima predsjednika Opštine Stevana Katića, trebalo bi donijeti odluku o javnom interesu, koja bi definisala poziciju za moguću izgradnju ribarske luke.

– S tim u vezi, Opština je pokrenula određene procedure gdje bi bilo najbolje da se ta lokacija predvidi planskim dokumentom da bi se kasnije išlo u detaljnu razradu same projektne dokumentacije i nakon toga u izvođenje radova – rekao je Katić.

Podsjetio je da je nedavno održana javna rasprava o ribarskoj luci u Zelenici, ali da tada nisu bila u potpunosti usaglašena mišljenja. Zbog toga je opština prolongirala donošenje odluke na sjednici SO.

– Nije Opština odustala, mi tražimo dalje mogućnosti gdje bi najbolje bilo predvidjeti, odnosno izgraditi ribarsku luku, tako da ćemo predložiti neke nove lokacije, a između ostalog, nastaviće se eventualno i razrada te u Zelenici. Imamo sada izmjenu Prostorno urbanističkog plana, gdje je jedan od zadataka tretiranje same ribarske luke, da planeri sa te neke pozicije to kažu, tako da postoji i dalje varijanta da to bude i Zelenika. Napravljen je jedan, po mom mišljenju, kvalitetan projekat koji bi trebalo da u narednom periodu takođe ide na javnu raspravu, gdje će se vidjeti kako bi to trebalo u suštini da izgleda, jer je prethodna javna rasprava na neki način građanima previše bila nejasna, prosto iz razloga što je na toj javnoj raspravi prikazan jedan široki zahvat u Zelenici, pa je izgledalo kao da će pola Zelenike da bude ribarska luka, što apsolutno nije dobro prenešeno – objasnio je Katić.

Navodi da je sada urađena još jedna detaljnija razrada kako se vidi Zelenika, odnosno njen razvoj, gdje je vrlo moguće da, pored postojeće luke u Zelenici bude jedan segment koji se odnosi i na ribarsku luku.

– U narednim danima ćemo predstaviti taj novi projekat čitavog koncepta uređenja Zelenike, tako da postoji i dalje varijanta, ukoliko bude postojala apsolutna saglasnost svih, da ribarska luka bude u tom dijelu Zelenike. Postoje i još neke varijante za neke druge lokacije, tako da ćemo vidjeti sada dok se bude radila izmjena PUP-a i gdje planeri budu predvidjeli, tako da ćemo nakon toga imati jednu jasniju informaciju gdje bi najbolje bilo graditi ribarsku luku – zaključio je predsjednik Opštine.

Direktor Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović kaže da ribarima treba ribarska luka i u Boki i na drugim lokacijama na crnogorskom primorju.

– Trebalo bi da uskladimo planove i da loklane samouprave u saradnji sa stanovništvom i mjesnim zajednicama donesu odluku. Sigurno da neće svi biti zadovoljni tom odlukom ali ako je to interes države, društva i da ta grana privrede bude zaista razvijena i da ribari imaju sigurno mjesto za svoje brodove, onda definitivno Crnoj Gori fale ribarske luke. Znači ne jedna nego više njih – kazao je Joksimović.

Ribarske luke, kaže on, imaju i turističku dimenziju i to nam potvrđuju luke u raznim evropskim zemljama.

– Gdje će biti izgrađene ribarske luke to je priča za institucije, lokalne samouprave, mjesne zajednice, ribare. Moraju se pomiriti stavovi i naći zajednički interes, jer opšti interes mora da prevlada – kazao je Joksimović gostujući u emisiji U četiri oka.

Ako želimo u maloj CG da sve uvežemo onda moramo da imamo i uzgajališta, i luku prvog iskrcaja, ribarsku luku, zdravstvene kontrole i fabriku za preradu ribe.

– To jeste složena priča ali mislim da ima šansu da zaživi ako svi krenemo zdravim razumom i otvorena srca jer je to opšti interes – poručio je Joksimović.

Izvor:RTHN

Najčitanije