13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi nikako da riješi problem: Projekat deponije Duboki do 11 godina na čekanju

Duboki do

Projekat sanitarne deponije Duboki do ni nakon 11 godina od ispunjavanja uslova za početak gradnje, ni danas nije bliži dobijanju građevinske dozvole. Realizaciju su isprva prepriječili žitelji Morinja, tvrdeći da će deponija zagaditi njihova izvorišta, potom sudski procesi i Ministarstvo održivog razvoja i turizma bivše Vlade koje ni nakon četiri godine od pozitivne presude, nije dalo “zeleno svjetlo”. Potom se ispriječila Agencija za zaštitu životne sredine koja je zatražila dopunu Elaborata o uticaju sanitarne deponije Duboki do na životnu sredinu. Članica tima za izradu eleborata Olivera Doklestić kaže da izradi ovog dokumenta mora prethoditi državni dokument, Plan upravljanja otpadom čiji je rok trajanja istekao.

– Državnim planom upravljanja otpadom definišu se količine otpada, strateške tačke, gdje će se, na kojim mjestima i na koji način vršiti upravljanje otpadom. Iz Državnog plana proizilaze smjernice za loklani plan upravljanja otpadom. Mi sada, u ovom trenutku, nemamo zvaničnu odluku države da li na lokaciji Duboki do može da se gradi sanitarna deponija. Znači, neko mora da donese odluku o tome – kazala je Doklestić i dodala da je potrebno preispitati granice bafer i Unesko zone.


Morinjani strahuju od zagađenja izvora

Morinjani smatraju da je, kada je rađen Elaborat o procjeni uticaja sanitarne deponije Duboki do na životnu sredinu, trebalo voditi računa o morinjskim izvorima. Prema riječima predstavnika MZ Špira Vulovića voda u Morinju više nije za piće zbog postojeće deponije na Ublima.

– Bokokotorski zaliv je takav kakav jeste. Sva voda mornjiskih izvora, kojih ima 20, između Morinja i Sopota, ne računajući Sopot, koji ima sliv na drugu stranu, završava u more. Najbolje znamo mi koji živimo tamo šta to znači. Da ne spominjemo da će se deponija sa kruzera, koji su visoki 70 metara, vidjeti dok bude prolazio kroz Verige. To je sramota – smatra Vulović.

Mještani Morinja izričiti su stavu, da Unesko neće dozvoliti izgradnju deponije u Dubokom dolu.


Morinj foto Boka News

Direktor hercegnovskog preduzeća Čistoća Milovan Benderać ipak ne gubi nadu.

– Sanitarna deponija je potrebna Herceg Novom, čak i kada se izgradi Reciklažni centar u Nikšiću. Vjerujem da će doći do realizacije ovog projekta – optimista je Benderać.

Podsjetićemo, da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 28. septembra 2020.godine donijelo rješenje kojim odbijaju zahtjev Opštine Herceg Novi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju sanitarne deponije Duboki do, obrazlažući da je istekla važnost ekološke saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine, te da nije urađena lokalna studija lokacije za sanitarnu deponiju. Opština Herceg Novi je na ovo rješenje uložila tužbu Upravnom sudu navodeći da je odbijajuće rješenje stiglo u trenutku kada se u Agenciji za zaštitu životne sredine nalazio urađeni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, kojeg je sačinio “Ekoboka projekat”. U odnosu na prvobitni elaborat iz 2013., u novom je u većem obimu opisan inženjersko-geološki i hidrogeološki sklop, uz sprovedena nova hidrogeološka ispitivanja radi uspostavljanja dobrih parametara o poznavanju tokova podzemnih voda. Ipak, ni ovo nije bilo dovoljno.

Sekretar Sekretarijta za komunalne djelatnosti i ekologiju Vasilije Seferović pojašnjava da je Agencija za zaštitu životne sredine dala rok od 100 dana da se elaborat koriguje.

– Sada imamo 100 dana za korekcije i to ćemo ispoštovati. Ponovo ćemo predati elaborat i očekujem pozitivan odgovor – kaže Seferović.

Analiza izbora lokacije za deponiju Duboki do rađena je 2003. godine. Prostorni plan koji je definisao lokaciju urađen je 2008. godine. Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu urađen je 2010. godine, a Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu izgradnje sanitarne deponije rađen je u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice. Urađen je i dodatni elaborat detaljnih geotehničkih istraživanja terena lokacije buduće sanitarne deponije, koji je pokazao da nema bojazni da će morinjski sliv biti ugrožen. Sanitarna deponija predviđena je i nacrtom PUP-a koji je 31.decembra 2018.godine usvojen u lokalnom parlamentu.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije