19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi za pomoć ugroženima dala samo 2.300 eura

Herceg Novi – foto shutterstock

NVO “Ksena”, jedina u Boki koja štiti žene i djecu žrtve nasilje, za projekat “Podrška djeci žrtvama nasilja” dobila je svega 900 od traženih 14.220 eura


Opština Herceg Novi opredijelila je 70.000 eura iz budžeta za 37 nevladinih organizacija koje su se projektima prijavile na konkurs za tekuću godinu. Nijedna od prijavljenih NVO nije dobila traženi iznos za projekat, a šestočlana komisija Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju srezala je iznos za 10 do 15 odsto manje od onoga što su pojedinačno tražile nevladine organizacije.

NVO “Bonaca” iz Zelenike bi dobila sredstva da je imala traženu dokumentaciju, ali je zbog nepotpunih papira odbijena. Određeni broj nevladinih organizacija negoduje smatrajući da su cifre premale za ozbiljan posao kojim se bave.

Volonterski centar, kojim rukovodi poznata i nagrađivana humanitarka Zorica Drakulić Vidaković, od traženih 11.530 eura dobio je svega 2.300. Ukoliko se zna da ona svakodnevno pomaže socijalno ugroženim porodicama nabavkom hrane, odjeće, kućanskih aparata, organizuje akcije prikljupljanja novčane pomoći za oboljele, onda je to zaista malo novca. Drakulić kaže da joj je novac bio neophodan, između ostalog, i za nabavku vozila kojim bi pomoć razvozila, jer je godinama u pomenute svrhe koristila svoj sada već sasvim rashodovani automobil.

NVO “Ksena”, jedina u Boki koja štiti žene i djecu žrtve nasilje, za projekat “Podrška djeci žrtvama nasilja” dobila je svega 900 od traženih 14.220 eura. Lista oštećenih, kako ističu iz NVO, bila bi predugačka. Naglašavaju da im ni bodovna lista, niti kriterujumi za dodjelu sredstava nisu dostavljeni. Najviše novca – 4.500 eura dobilo je Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak sunca” za projekat “Pružite nam iste mogućnosti -Zajedno kreiramo, stvaramo hercegnovski modni kutak”, čiji je osnivač Ljilja Krstić, ujedno i član komisije. Isti iznos dobilo je i Udruženje roditelja djece oboljele od kancera “Feniks Crna Gora- Herceg Novi”. Prvo udruženje je tražilo 20.260 eura, a drugo 9.525 eura za nastavak projekta o podršci za ranjive grupe. Nešto manje, po 4.000 eura, komisija je odobrila KUD “Igalo” (tražili 18.370 eura), moto- klubu “Krstaš-Moto klub Cruiser” (tražili 12.300).

“Bokeško srce‘‘ odustaje od manifestacije

Iznos od po 3.000 do 3.600 eura dobili su i Omladinski centar Herceg Novi, “Nova šansa u Novom”, “DŽez zaliv-Jazz Bay”, “Crnogorska horska asocijacija”. Oni su tražili od tri do šest puta više novca od onoga koliko im je dodijeljeno. Na dnu ljestvice s najmanjim, simboličnim iznosima, ostali su vrijedni projekti NVO: “Ruža vjetrova Bijela”, “Bokeško srce”, “Media most”, “Srpski soko Herceg Novi” i “EkoKulMedia”. “Bokeško srce”, koje svake godine na tvrđavi Forte mare organizuje modnu reviju dovodeći ugledne evropske kreatore, poručilo je da će zbog nepravedne preraspodjele odustati od manifestacije.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije