23 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor će posebnom odlukom zaštiti stablo Crne topole

Trg od kina – Kotor – foto Flickr

Opština Kotor stavila je na javni uvid – Predlog za stavljanje pod zaštitu stabla Crne tople (Populus nigra L.) u Kotoru – Stari grad i predlog Akta o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra: Spomenik prirode “Stablo Crne topole (Populus nigra L.) u Kotoru – Stari grad”.

“Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe kojeg „Crna topola“ baštini je dio identiteta Starog grada Kotora na Trgu od Kina. „Stablo crne topole“ u uslovima postojećeg ambijenta je specifično i jedinstveno u ovom dijelu Crnogorskog primorja.

Crna topola predstavlja viševjekovno svjedočanstvo o ljudskom stvaralaštvu u Kotoru, o čovjekovom prisustvu u prostoru i vremenu, te je, kao nasljeđe koje pripada svima nama, neophodno zaštititi i kao takvo prenijeti budućim generacijama”, kaže se u obrazloženju predloga.

Obim debla „Crne topole“ iznosi 510 cm, odnosno njen prečnik je 162 cm. Raspon krošnje u najširem dijelu iznosi 14,20 m. Krošnja zauzima površinu od 154 m2. Visina stabla je 17 m. Oblik krošnje je asimetrično kuglastog oblika i uslovljen je zahvatima orezivanja suvih grana vršnog i srednjeg dijela krune.

Područje Kotora, predstavlja prostor posebnih prirodnih i kulturnih vrijednosti koje su prepoznatljiv činilac vizuelne percepcije područja. Stoga je od presudne važnosti sačuvati ovu prirodnu vrijednost kao dio kulturno-istorijskog i prostornog nasljeđa Kotora, primorja i Crne Gore. Spomenik prirode „Crna topola” je, sa stanovišta zaštite prirode, vrijedno stablo koje zahtijeva zaštitu i usmjereno upravljanje u cilju očuvanja biološke, kulturne i predione raznovrsnosti.

Topla na Trgu od Kina – Kotor

Zainteresovana javnost u periodu od 08.10. do 28.10.2020.godine može izvršiti javni uvid u Nacrt Studije zaštite kao i na portalu Opštine Kotor www.kotor.me i u prostorijama Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine, radnim danima od 08 do 11 časova.

Javna rasprava će se održati 21.10.2020. godine u JU Centru za kulturu “Nikola Đurković”, sa početkom u 10 sati. Prijedlozi, sugestije i komentari se mogu dostaviti putem e maila: bastina@kotor.me ili direktno Građanskom birou, na adresu Opština Stari grad 317, Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine, zaključno sa 28.10.2020.godine.

Prirodna i kulturna baština čine dio osnovih elemenata identiteta Crne Gore, a prirodne i predione karakteristike kao i njihova velika raznovrsnost, ambijentalna vrijednost i očuvanost definišu prostor i čine ga prepoznatljivim.

Najčitanije