18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Kotor planira izradu novog projekta za žičaru do tvrđave San Đovani

Kotor – foto Boka News

Opština Kotor planira da krene u ponovnu izradu projekta žičare San Đovani, saopštio je predsjednik Opštine Vladimir Jokić tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović i Jokić razgovarali su o potrebi bolje koordinacije načina finansiranja i realizacije projekata između države i lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na izgradnju vodovoda u Donjem Grblju, puta kroz Gornji Grbalj i konačnog završetka sportske dvorane u Kotoru.

Saglasili su se da je neophodna zajednički djelovati u pravcu zaštite i restauracije kotorskih bedema. Jokić je Abazovića upoznao sa namjerom da se krene u ponovnu izradu projekta žičare San Đovani, što je premijer prihvatio i ponudio svu neophodnu pomoć.

Kako se navodi u saopštenju, Abazović je istakao da je Kotor primjer jedne uspješne opštine i da Vlada Crne Gore želi da da dodatan doprinos u pomoći i zaštiti kulturnih dobara, ali i izgradnji infrastrukture u cijeloj opštini Kotor, kao jednoj od najprestižnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori.

Ideja o izgradnji žičare do Tvrđave San Đovani nije nova, a kako je najavljivano 2014. godine, izgradnja žičare koštala bi 2 mil EUR, a lifta oko 12 miliona, te je ovo znatno isplativija varijanta. Do realizacije ove investicije nikad nije došlo, a 2018. godine UNESCO je dao svoj sud da ovaj projekt treba odbaciti i na taj način “izbjeći bilo kakav negativan uticaj na izuzetne univerzalne vrijednosti koje ima zaštićeno prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora”.

Abazović i Jokić – foto Vlada CG
Menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj je početkom ove godine za Radio Kotor rekao da lokalna samouprava ima namjeru da razgovara sa svjetski poznatom firmom Leitner o projektu gradnje žičare na potezu od Tabačine do tvrđave San Đovani. Kako je naveo tada, za izgradnju ove žičare, potreban je novi projekat.
– Treba pažljivo osmisliti taj prostor, a s obzirom da je naš grad pod zaštitom UNESCO-a, moramo biti oprezni. Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora podnijela je zahtjev za izdavanje UT uslova nadležnom sekretarijatu, gdje se čekaju konzervatorski uslovi, kako bi se ušlo u realizaciju projekta – objasnio je Mikijelj.
Izvor:eKapija
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije