16 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat isplatila do sada najveću odštetu za izgubljeni spor

Sporna nekretnina

Opština Tivat isplatila je do sada rekordnu odštetu jednom građaninu na ime izgubljenog sudskog spora, a Tivćanin Marko Glavočić je stoga za manje od mjesec dana postao milioner.

Naime, Opština je Glavočiću je od 31.januara do 22. februara u tri rate isplatila ukupno 1.456.000 eura, na  ime pravosnažno izgubljenog sudskog spora koji je on dobio pred Višim sudom u Bijelom Polju 25.decembra prošle godine.

Prema analitičkim karticama koje su objavljene na sajtu lokalne samouprave u skladu sa zakonskom obavezom zbog kampaanje za predsjedničke izbore, prva rata od 700 hiljada eura isplaćena je na Glavočićev račun u Hipotekarnoj banci 31. januara, druga od 378 hiljada eura 7.februara i treća u istom iznosu 22.februara. Sve tri stavke međutim, knjižene su kao „obaveze iz prethodnog perioda“ a ne plaćanja po osnovu sudskog spora, što uz činjenicu da niko od rukovodilaca Opštine do sada javnost nije obavijestio o ovako velikom vanrednom odlivu novca iz gradske kase, navodi na zaključak da su tivatski opštinari pokušali da ovo sakriju od građana.

Iz Opštine juče nisu odgovorili na set pitanja u vezi sa gubljenjem spora kojeg su vodili sa Glavočićem, kao ni na pitanja koliko se neplanirani odliv skoro 14 odsto ukupnog ovogodišnjeg budžeta na ovakav način, odraziti na likvidnost budžrta i funkcionisanje lokalne uprave. Najavili su da će odgovore dostaviti danas.

Prema nezvaničnim saznajima, zbog isplate Glavočića, bilo je određenih problema sa dinamikom isplate februarske plate radnicima lokalne uprave, ali su zarade činovnika ipak na kraju izmirene.

Iz vrha Opštine nezvanično nam je potvrđeno da je lokalnoj upravi prijetila blokada računa od strane Glavočića kako bi se njegova potraživanja naplatila odjednom, ali je na kraju sa biznismenom sklopljen sporazum o plaćanju te obaveze u tri rate.

Do primjerka tog dokumenta, došle su Vijesti, koji je na Glavočićevu inicijativu sklopljen 30. januara u kabinetu gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS). U njemu piše da isplatom iznosa od 1.456.000 eura prestaju obaveze Opštine Tivat prema Glavočiću shodno presudi Višeg suda u Bijelom Polju od 25. decembra prošle godine. Iako je sporazumom bila predviđena dinamika otplate po kojoj bi Opština prvu ratu od 700 hiljada eura platila 1. februara, drugu ratu od 378 hiljada eura do 1. marta, a treću u istom iznosu do 2. aprila, lokalne uprava je Glavočićeva sva potraživanja platila za samo 23 dana – od kraja januara do 22. februara, a čemu je, kako tvrde naš izvori , presudno doprinio uticaj potpredsednika Opštine i lidera tivatske DPS Siniše Kusovca koji je navodno, insistirao da se Glavočiču što prije isplati taj novac.

Biznismen je Opštinu 2014.  tužio zbog „isplate naknade za nacionalizovano i ekspropiisano zemljište“ zbog nepokretnosti koja je nekada bila u vlansištvu firme „Dalmacija vino“ iz Splita. Magacinski prostor i okolno zemljište od oko 7 hilljada kvadrata u Kukuljini te firme, Opština Tivat je 1992. izuzela iz vlasništva „Dalmacija vina“ a jedan njegov dio kasnije prodala privatnoj firmi „Aurora“ iz Tivta. Glavočić je januara 2013. od „Dalmacija vina“ kupio ove nepkretnosti, nakon čega je tužio Opštinu koja je izgubila na prvostepenom, ali i drugostepenom postupku pred sudovima u Kotoru, Podgorici i Bijelom Polju. Opština je nakon pravosnažnosti presude Višeg suda iz Bijelog Polja pokrenula revizuju kod Vrhovnog suda, ali to nije spriječilo da se u međuvremenu 1,456 miliona eura odlije iz gradskog budžeta.

Ovo je već drugi ogroman udar na tivatske javvne finasije, nakon što je lokalna DPS-SD-HGI vlast, glasovima odbornika DPS na sjednici SO 17. janaura, odlučila da se grad odrekne svojih potraživanja od skoro 5,6 miliona eura na ime neplaćenih komunalija od kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro. Gradonačelnica Matijević do danas ipak još nije potpisala taj ugovor sa Portom jer nije sigurna da je sve u vezi sa tim poslom pravno nesporno,  a Specijalno državno tuilaštvo u međuvremenu je zbog toga formiralo predmet i vrši izviđaj.

Izvor:S.L.

Najčitanije