14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat – Ko ima, dodaj mu još

Tivat – Centar

Nakon što je glavna administratorka Opštine Tivat Marija Sijerković (DPS) na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta ocijenila da nema osnova da se od javnosti, na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, kriju imena lokalnih funkcionera i namještenika koji su dobili više nego povoljne stambe kredite u posljednjoj raspodjeli novca iz gradska kase za te namjene, „Vijestima“ su iz kabineta gradonačelnika dr Siniše Kusovca dostavili imena dobitnika.

Riječ je o ukupno dvanaest  službenika koji su posljednji iskoristili ovu priliku, i u kojoj ih je Opština zan koju rade, častila sa ukupno čak 69.263 eura novca svih žitelja tog grada. Toliko naime, iznosi oprošteni dio kredita od ukupno 89.998,50 eura koliko je činovnicima Opštine, iz gradskog budžeta podijeljeno na samom kraju 2018., kada je Komisija za riješavanje stambenih potreba službenika i namještenika Opštine Tivat, utvrdila rang listu po prijavama prispjelim na konkurs što je raspisan 28.novembra prošle godine.

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iz kabineta predsjednika Opštine, “VijestI” su prvo dobile ugovore koje je gradonačelnik 28.decembra 2018. potpisao sa 12 službenika i namještenika lokalne uprave kojima su dodijeljeni krediti „za poboljšanje uslova stanovanja“. Pojedinačno, ti krediti su se kretali od 4.084 do  9.911 eura, ali su, zahvaljujući primjeni riješenja iz „Odluke o riješavanju stambenih potreba službenika i namještenika organa lokalne uprave Opštine Tivat“ (Sl.list CG – Opštinski propisi broj 025/15 i 048/17), iznosi koje će korisnici kredita u konačnom, vratiti Opštini, umanjeni čak i do 80%, pa će svi oni lokalnoj upravi vratiti ukupno tek samo 20.737 eura.

Krediti su, zavisno od slučaja, dodijeljeni na rok vraćanja od pet ili deset godina,a mjesečne rate u kojima ih njihovui dobitnici vraćaju lokalnoj samoupravi su više nego simbolične i nezamislive kod bilo koje komercijalne banke – kreću se od 11,28 do maksimalnih 35,8 eura mjesečno. Šefica kabineta tivatskog gradonačelnika Blaženka Pajović (DPS) je međutim, u svim dostavljenim ugovorima koje su dobitnici kredita potpisali sa gradonačenikom, Kusovcem, izbrisala je njihova imena, a u nekim slučajevima čak i podatke o radnoj poziciji koju oni pokrivaju u Opštini, pozivajuči se na Zakon o zaštiti lčinih podataka. Nakon protesta odbornika opozicije na posljednjoj sjednici Skupštine Opštine, reagovala je i glavna adnministratorka ocijenivši da nije bilo osnova da se od javnosti sakriju imena činovnika lokalne uprave koji su za svoje privatne potrebe, dobili kredite od javnog novca iz gradske kase, pa su „Vijesti“ naknadno ipak dobile taj spisak.

Među dobitnicima kredita je tako nekoliko niže pozicioniranih činovnika lokalne uprave – od jednog od portira u zgradi Opštine, preko jednog vatrogasca i nekolicine samostalnih savjetnika i referenata u raznim opštinkim organima, do nekih rukovodilaca opštinskih organa i službi, a koji imaju status javnih funcionera i po Zakonu o spriječavanju korupcije, dužni su u svojim imovinskim kartonima prijaviti primjenu imovine (pa i kredite) u vrijednosti većoj od 5.000 eura.

Stambeni kredit za „poboljšanje uslova stanovanaja“ u iznosu od 9.787, 51 eura tako je dobila sekretarka za finansije i lokalne prihode Ošpštine Tivat Rajka Jovićević (DPS), a koja će međutim, od toga u gradsku kasu vratiti samo 1.957,50 eura. Jovićevićka taj iznos otplaćivaće narednih 10 godina, u mjesečnim ratama od po 18,01 euro. Njena plata u Opštini inače zavisno od mjeseca,  kreće se od 1.094,39 eura do 1.281,08 eura, a uz to iz gradske kase dobija i po 54 eura mjesečno na ime članstva u Timu za antikorupciju Opštine Tivat. Rajka Jovićević od nekretnina na svoje ime posjeduje dio stambene kuće u površini od 33 metra kvadrata kupljen, kako je navedeno na kredit. Suprug Marko vlasnik je „kuće od 77 plus 220 kvadrata sa starim temeljima“ i „površine u kući“ od 37 metara kvadratnih. Jovićevićeva je u svom imovinskom kartonu uredno prijavila najnoviji stambeni kredit dobijen od Opšgtine Tivat, uz koji ona već osam godina vraća i drugi stambeni kretdit od 60.000 eura uzet od banke, za koji joj mjesečna rata iznosi 610 eura.

Načelnik Službe za inspkecijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković, dobio je kredit za poboljšanje uslova stanovanja u iznosu od 8.746,90 eura, od čega će on Opštini vratiti samo 1.752,89 eura. Stojković če taj iznos vraćati 10 godina, u mjesečnim ratama koje iznose 16,13 eura. Njegova plata u Ošptini iznosi 1.581,88 eura, a Stojković je u imovinskom kartonu naveo i da od izdavanja stanova mjesečno prihoduje 500 eura. Od nekretnina prijavio je da posjeduje kuću površine 327 kvadrata koju je naslijedio, 62% šume površine 6.115 kvadrata i 40% voćnjaka od  3.647 kvadrata. I on je prijavio da je dobio kredit od Opštine Tivat, a uz to na svoje ime Stojković od 2015. ima upisan i hipotekarni kredit od 130 hiljada eura za koji mu je rata 999 eura mjesečno.

Opština Tivat krajem prošle godine kredit za poboljašnje uslova stanovanja od 6.977,37 eura dala je i direktorki opštinske Direkcije za imovinu Riti Mitrović (DPS), od čega će ona u narednih 10 godina, u mjesečnim ratama od 12,84 eura, vratiti iznos od samo 1.395,47 eura. Ona u Opštini prima platu od 1.059,77 eura, a na svoje ime trenutno nema upisanih nekretnina jer je do nedavno bila vlasnica polovine kuće od 75 kvadrata koja više nije u njenom posjedu. Mitrovićeva je takođe prijavila dobijeni stambeni kredit od Opštine.

POMOGLI I „SIROMAŠNE“ POPOVIĆE

Jedna od dobitnica kredita za poboljšanje uslova stanovanja je i Maja Popović iz Kotora, kojoj je dato 7.768,14 eura kao samostalnoj savjetnici u Sekretarijatu za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat. Od toga će Popovićeva u narednih 10 godina, plaćajući mjesečno 14.33 eura, Opštini Tivat vratiti samo 1.557,23 eura.

Maja Popović inače, supruga je jednog od imućnijih dosadašnjih javnih funkcionera u Tivtu, bivšeg dugogodišnjeg direktora tivatskog Komunalnog preduzeća Rada Popovića (DPS). On je u svojim imovinskim kartonima ranije prijavljivao da je njegova supruga, radeći u Opštini Tivat imala platu od 735 eura, da bi u svom oposljednjem kartonu naveo da Maja, radeći u tri neimenovana privredna društva ali ne i Opštini, mesečno zarađuje 800 eura, od čega je za cijelu godinu inkasirala ukupno 15.200 eura. Popovićeva kojoj je prije nekoliko mjeseci, časteći je hiljadama eura građana Tivta, Opština pomogla da sebi „poboljša uslove stanovanaj“, prema suprugovom imovinskom kartonu, vlasnica je vikendice od 50 kcvadrata i šume od 1.057 kvadrata. Njen muž na svoje ime posjeduje tri stana  od 44, 68 i 71 kvadrat, kuću od 80 kvadrata, dvije garaže od 24 i 34 kvadrata, njive od 3.661 kvadrat, građevinsko zemljište od 525 kvadrata i šume ukupne površine 30.158 kvadrata.

Najčitanije