16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat otkupiće zemlju od Kataraca da im napravi parking

Uvala Przna kompleks Plavi horizont
Uvala Przna kompleks Plavi horizont

Opština Tivat namjerava da od državnog investicionog fonda Katara, „Qatari Diar“ otkupi ukupno 1.136 kvadrata zemljišta u zaleđu uvale Pržna u Krtolima, radi kompletiranja urbanističke parcele na kojoj će lokalna uprava, o trošku poreskih obveznika, graditi veliki parking.

Odluka o kupovini zemljišta ide pred odboprnike na narednoj sjendici lokalnog parlamenta koja je zakazana za 18.novembar. U materijalima se navodi da je „Qatari Diar“ pristao da mu Opština zemlju plati po cijeni od 75 eura za kvadrat. Ukupno će iz gradska kase Tivta za to biti izdvojeno 85.200 eura, plaćanje će biti obavljeno u četiri rate tokom naredne dvije godine.

Izgradnja velikog javnog prakinga na urbanističkoj parceli UP 4 predviđena je izmjenama i dopunama Urbanističkog plana „Pržna 1“ koji je već dva puta donošen po željama i potrebama „Qatari Diara“ jer se odnosi na dio uvale Pržna gdje Katarci namjeravaju da grade turističko-rezidencijalni kompkes vrijedan preko 250 miliona eura. Ta parcela formirana je od 3.236 kvadrata zemlje u državnom vlasnišvu, 779 kvadrata zemlje u vlasništvu Opštine Tivat i 1.136 kvadrata koji poripadaju „Qatari Diaru“. Vlada Crne Gore je državno zemljište u okviru ove urbanističke parcele, već 22.oktobra formalno prenijela na Opštinu Tivat koja sada treba da otkupi i dio što pripada Katarcima, kako bi na ulazu u njihov budući veliki turistički resort, izgradila veliki javni parking.

Uvala Pržna
Uvala Pržna

„Namjera Opštine Tivat je da,uz podršku „Qatari Diara“, privede namjeni planski dokumenat UP „Pržna 1“ u dijelu javnog parkinga, a ovo iz razloga što „Qatary Diar“ započinje sa pripremnim radovima radi obezbjeđenja lokacije za gradnju turističkog kompleksa u čijem sastavu se nalazi parking koji se dosad koristio kao javni. Ograđivanjem gradilišta postojeći parking više neće biti u dosadašnjoj funkciji. S toga je neophodno stvoriti uslove za izgradnju javnog parkinga u skladu sa planom–javni interes za uređenje prostora utvrđen je donošenjem planskog dokumenta.“- stoji u obraloženju odluke koja ide pred odbornike u SO Tivat naredne sedmice.

Najčitanije